FOTOD JA VIDEO ⟩ Milline pidu! Arvo Pärt sai Rootsi kuningalt olulise muusikaauhinna

Kultuuritoimetus
Copy
Arvo Pärdi nimel võttis preemia vastu tema poeg Michael Pärt
Arvo Pärdi nimel võttis preemia vastu tema poeg Michael Pärt Foto: CHRISTINE OLSSON / Scanpix

Eile Stockholmis toimunud auhinnatseremoonial andis Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf üle Polar Music Prize´i Benini päritolu lauljale ja laulukirjutajale Angélique Kidjole, plaadifirma Island Records asutajale ja muusikaprodutsendile Chris Blackwellile ning helilooja Arvo Pärdile. Arvo Pärdi nimel võttis preemia vastu tema poeg ja Arvo Pärdi Keskuse nõukogu esimees Michael Pärt.

Michael Pärt andis edasi helilooja südamlikud tänusõnad Polar Music Prize’i komiteele ning kõikidele muusikutele ja kuulajatele, kes on paljude aastate jooksul tema loomingule tuge andnud.

Michael Pärt tsiteeris kõnes oma isa Arvo Pärti
Michael Pärt tsiteeris kõnes oma isa Arvo Pärti Foto: CHRISTINE OLSSON / Scanpix

«Ajal, mil paljud meist tunnevad end eksinu ja üksikuna, kui maailmas kasvavad lõhed, viitab minu isa muusika inimlikkusele, asjadele, mis meid ühendavad, mitte ei lahuta. Tema looming kutsub üles armastusele, empaatiale, mõistmisele. Arvo Pärt on öelnud: «Maailmaparandamine ei alga mitte teisest maailma otsast, vaid sinust enesest. Millimeetri haaval. Mida tähendab üks millimeeter noodipaberil? Milline relv see on, kui see on õigesti välja mõõdetud? See ei pea olema ainult heliloomingu kool, vaid hinge voolimise kool.»

Mikrotasandil kõnetab Pärdi muusika üksikisikut, ta kutsub kuulajat vaatama sissepoole, tajuma seda sügavalt isiklikul moel. Makrotasandil tegeleb Pärdi muusika usu ja eksistentsi küsimustega laiemalt; ta kutsub meid mõtisklema universumi olemusest ja meie kohast selles,» ütles Michael Pärt.

Vaata videost, kuidas auhinnatseremoonia ülekandes Arvo Pärti kirjeldati!

Polar Prize'i auhinnatseremoonia ja bankett toimusid Stockholmi Grand Hôtelis. Tseremoonial ja banketil astusid üles tuntud Rootsi muusikud: Daniela Rathana, ansambel Deportees, Benjamin Ingrosso, Anna Ternheim ja Ysee. Pianist Karin Haglund ja viiulimängija Claudia Bonfigliolia esitasid Arvo Pärdi teose «Peegel peeglis» ning Püha Jakobi kammerkoor (S:t Jacobs Kammarkör) kandis ette Arvo Pärdi teose «The Deer’s Cry». Pidulikul õhtul esines ka Prantsuse üks armastatumaid jazziartiste Ibrahim Maalouf. Imetle peogaleriid!

Auhinna asutas 1989. aastal Rootsi popansambli ABBA endine mänedžer ja laulutekstide kirjutaja Stig Anderson, kes soovis ühiskonna tasandil rõhutada muusika olulisust teaduse, meditsiini ja kirjanduse kõrval.

Polar Music Prize’i antakse nii klassikalise kui ka popmuusika esindajatele, nii üksikisikutele, kollektiividele kui ka institutsioonidele, kelle saavutused muusika alal on silmapaistvad ning kes on pälvinud laialdast rahvusvahelist tunnustust. Esimesed auhinnad pälvisid 1992. aastal Paul McCartney ning kolm Balti riiki: Eesti, Läti ja Leedu.

Klassikalise muusika esindajatest on varem auhinna saanud näiteks Witold Lutosławski, Pierre Boulez, Iannis Xenakis, Karlheinz Stockhausen, Sofia Gubaidulina, György Ligeti, Steve Reich, Kaija Saariaho ja Kronos Quartet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles