Eesti tuli appi: Ukraina suurim muusikafestival toimub jälle Tallinnas

Ia Remmel
, ajakirja Muusika peatoimetaja
Copy
Odessa Classics festivali avab maailmakuulus viiuldaja Daniel Hope
Odessa Classics festivali avab maailmakuulus viiuldaja Daniel Hope Foto: Daniel Waldhecker

Ia Remmel tutvustab Odessa Classics festivali, mis teist aastat järjest toimub Eestis.

Odessa Classicsi kunstiline juht, pianist Aleksei Botvinov ja ERSO peadirigent Olari Elts
Odessa Classicsi kunstiline juht, pianist Aleksei Botvinov ja ERSO peadirigent Olari Elts Foto: Pressifoto

Seoses sõjaolukorraga Ukrainas toimub selle maa suurim ja prestiižseim festival Odessa Classics eksiilis. Eestil on au seda suursündmust nüüd juba teist korda võõrustada, kui homme, 25. mail toimub festivali avakontsert.

Festivali avab maailmakuulus viiuldaja Daniel Hope, kes kasvas muusikuks suurnime Yehudi Menuhini kõrval. Maailmas ka ühiskondliku tegevusega silma paistnud Daniel Hope’il ja festivali Odessa Classics juhil, Ukraina pianistil Aleksei Botvinovil on ammune koostöö ja sõprus.

Avakontserdil 25. mail Estonia kontserdisaalis esitab Hope koos Botvinoviga Sõlvestrovi, Pärdi, Schnittke ja Elgari loomingut. Hope annab veel teisegi kontserdi 26. mail samuti Estonia kontserdisaalis ansambliga Air, kus nad esitavad barokkmuusikat.

Festivalile tuleb ka pagendatud vene kirjanik Mihhail Šiškin, kelle raamatutest on Eesti lugejale ehk tuttavaim hiljuti Loomingu Raamatukogus välja antud «Sõda või rahu». Kirjanik kõneleb üritusel 27. mail Fotografiskas, seekord on kõne all suur vene helilooja Sergei Rahmaninov.

Odessa Classics Tallinn esitleb ka meie oma suuri talente: 4. juunil esinevad Tartu Heino Elleri Muusikakooli Tubina saalis Hans Christian Aavik, Karolina Aavik, Marcel Johannes Kits ja Aleksei Botvinov. Aleksei Botvinov soleerib Rahmaninovi klaverikontserdiga nr 2 ka 7. juunil Estonia kontserdisaalis ERSO ees, dirigendiks on Olari Elts.

Kavas kõlab veel Tobiase, Sumera ja Pärdi looming. Festivali külalisesinejateks on veel Leedu pianist ja helilooja Gediminas Gelgotas ja Saksa pianist Sebastian Knauer, kes esitab Mozarti ja Michael Nymani kava 30. mail Arvo Pärdi keskuses.

Vestluses festivali kunstilise juhi Aleksei Botvinoviga küsisin, kuidas on läinud festivalil nüüd juba teist aastat eksiilis? Ta südamest hindab kõiki toetajaid ja sõpru ning ütleb tänulikult: «Eelmise aasta veebruaris algas mu kodumaal Ukrainas sõda ja arvasime, et meie festival jääb nüüd pausile. Aga sõbrad tulid appi. Minuga võttis peagi ühendust Meelis Kubits ning koos temaga Eesti Riiklik Sümfooniaorkester orkestri direktori Kristjan Halliku ja peadirigendi Olari Eltsiga, tänu kellele saime võimaluse festivaliga suve algul jätkata. Need olid südantliigutavad kontserdid täissaalide ja sooja vastuvõtuga!»

Peale Eesti on festivali toetanud esinemiskohtadega ja Thessaloniki Kreekas, Vilniuse Filharmoonia, Beethoveni maja Bonnis ning festivali kontserdid on olnud ka Zürichis ja Varssavis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles