Suri rokikuninganna Tina Turner (1)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
FILE PHOTO: U.S. singer Tina Turner waves during a photocall before the Emporio Armani Autumn/Winter 2011 women's collection show at Milan Fashion Week February 26, 2011.  REUTERS/Stefano Rellandini/File Photo
FILE PHOTO: U.S. singer Tina Turner waves during a photocall before the Emporio Armani Autumn/Winter 2011 women's collection show at Milan Fashion Week February 26, 2011. REUTERS/Stefano Rellandini/File Photo Foto: Stefano Rellandini

83-aastasena suri tunnustatud Ameerika poplaulja ja näitleja, kaheksakordne Grammy-võitja Tina Turner.

Tema esindaja sõnul suri Turner pärast pikka haigust oma kodus Küsnachtis Zürichi lähistel Šveitsis.

Ühismeedias Turneri ametlikule lehele postitatud järelehüüdes öeldakse, et Turneri muusika inspireeris miljoneid fänne üle maailma: «Teatame suure kurbusega Tina Turneri lahkumisest. Tema muusika ja piiritu kirg elu järgi kannustas miljoneid fänne üle maailma ja inspireeris tulevasi staare. Täna jätame hüvasti hea sõbraga, kes jätab meile maha oma suurima töö – oma muusika. Südamlik kaastunne tema perele. Tina, me jääme sind igatsema.»

Sünnipärase nimega Anna Mae Bullock sündis 26. novembril 1939. aastal Brownsville'is Tennessee osariigis. Väikese tüdrukuna laulis ta kohalikus kirikukooris, tõsisem muusikukarjäär sai alguse 1958. aastal, kui ta alustas koostööd hilisema abikaasa Ike Turneriga.

Ike ja Tina Turneri esimesed hitid valmisid 1960ndate aastate algul («A Fool InLove», «River Deep, Mountain High»). Päris tippu jõudis paar 1971. aastal, mil «Proud Mary» hõivas pikaks ajaks koha USA edetabelite eesotsas. Turnerite isiklik elu kulges üle kivide ja kändude, sest Ike oli jooma- ja kokaiinilembene. 1974. aastal laskis Tina tema juurest jalga.

Turner pälvis elu jooksul kokku 8 Grammy auhinda.

Tina Turneri suurimad hitid on «What's Love Got To Do With It», «The Best», «Steamy Windows» ja Bondi tunnuslugu «Goldeneye».

2000. aastal andis Turner kontserdi ka Tallinna lauluväljakul, rokikuningannat oli kuulama tulnud üle 50 000 inimese.

2009. aastast alates vähendas Turner oluliselt oma avalikke esinemisi. Ühtlasi kolis ta Šveitsi ning võttis 2013. aastal Šveitsi kodakondsuse. Viimastel aastatel maadles laulja mitmete terviseprobleemidega: 2016. aastal avastati tal soolevähk ja aasta hiljem tehti talle neerusiirdamine.

Valge Maja avaldas kaastunnet

Valge Maja teatas kolmapäeval, et legendaarse Tina Turneri surm on tohutuks kaotuseks kogu Ameerikale.

«See on uskumatult kurb uudis. Tina Turner oli ikoon, muusikaikoon,» ütles pressisekretär Karine Jean-Pierre ja lisas, et ta on isiklikult laulja suur austaja.

AFP/BNS

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles