Tänavuse Birgitta festivali avab Timo Steineri uus ooper

Kultuuritoimetus
Copy
Birgitta festival
Birgitta festival Foto: Raul Mee

4.–13. augustini toimuval Birgitta festivalil, mille kunstiline juht on Tõnu Kaljuste, esietendub koostöös Nargenfestivaliga Timo Steineri koomiline ooper «Crisis», mida etendatakse kahel korral.

See on mõtlemapaneva lõpuga lugu väikese inimese isiklikust kriisist suures maailmas, lugu paneb vaataja arutlema elus oluliste asjade üle. Ooperi lavastab Veiko Tubin, stsenograafia loob Kristjan Suits. Laval on Tallinna Kammerorkester koos lisajõududega. Dirigent ja muusikajuht on Tõnu Kaljuste, solistid Maria Listra, Iris Oja, Raiko Raalik, Tamar Nugis ja Heldur Harry Põlda. «Crisise» libreto on kirjutanud Andri Luup.

Teine eriline sündmus on helilooja James MacMillani ühevaatuseline ja väga huvitava helikeelega kammerooper «Halastus», mis toob festivali programmi esimest korda väljapoole Pirita kloostrimüüre. Ooper tuleb esitamisele Theatrumi saalis (Vene tn 14), lavastab Lembit Peterson, dirigent ja muusikajuht on James MacMillan, kes on oma põlvkonna silmapaistvaim helilooja. MacMillan on maailmas üks enimmängitud heliloojaid ja rahvusvaheliselt hinnatud dirigente, kelle loomingu keskpunktis on vaimulik temaatika. «Halastus» on saanud ainest piibli Saara ja Aabrahami loost. Laval Tallinna Kammerorkestri keelpillirühm, solistid on Andrea Lauren Brown, David Hackston, Benjamin Kirk, Valter Soosalu ja Olari Viikholm.

Ühel õhtul jõuab Birgitta lavale ka Vanemuise teatri suurejooneline lavastus «Tristan ja Isolde», mille esietendus toimus 3. aprillil Vanemuise suures majas. Armastusest, reetmisest ja suurtest tunnetest tulvil lugu on Richard Wagneri üks tuntumaid teoseid. Etenduse muusikajuht ja dirigent on Risto Joost, laval Vanemuise sümfooniaorkester ja meeskoor. Lavastaja on Liis Kolle, Tistani osas Mati Turi ja Isolde osas Aile Assony.

10. augustil teeb Birgitta festival kummarduse varalahkunud levimuusika legendidele. Ansambli Ultima Thule kontsert «Lennelda priiks / Riho Sibul 65», on austusavaldus muusik Riho Sibulale ning teistele Ultima Thule liikmetele, keda enam meie seas ei ole. Ultima Thulega koos astuvad lavale Tõnis Mägi, Tanel Padar, Vaiko Eplik, Maria Vaigla, Robert Linna ja Mikk Tammepõld.

Birgitta festivali lõpetab Beethoveni 9. sümfoonia kui kummardus rahule ja harmooniale. Suurteos tuleb ettekandele ERSO, Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Läti raadio koori esituses. Dirigent on Tõnu Kaljuste, solistid Mirjam Mesak, Kai Rüütel, Alvar Tiisler ning Heldur Harry Põlda.

Birgitta festivali programm:

  • Koomiline ooper «Crisis» 4. ja 5. augustil.
  • Ooper «Tristan ja Isolde» 8. augustil.
  • Kontsert Ultima Thule «Lennelda priiks / Riho Sibul 65» 10. augustil.
  • Kammerooper «Halastus» 11. ja 12. augustil.
  • Beethoveni 9. sümfoonia 13. augustil.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles