Rahvusooperis esietendub Richard Wagneri «Lohengrin»

Kultuuritoimetus
Copy
Richard Wagneri ooper «Lohengrin» Rahvusooperis Estonia.
Richard Wagneri ooper «Lohengrin» Rahvusooperis Estonia. Foto: Siim Vahur

Täna esietendub Rahvusooperis Estonia Richard Wagneri ooper «Lohengrin», lavastajaks Michiel Dijkema, kes on ühtlasi loonud lava- ja valguskujunduse. Lavastuse kostüümikunstnik on Jula Reindell ning muusikajuht Arvo Volmer. Nimiosas Uwe Stickert ja Cosmin Ifrim.

Lavastaja Michiel Dijkema sõnul on Wagneri ooper kui omaette universum, mis publiku täielikult endasse haarab. Ka muusikajuht Arvo Volmer leiab, et Wagneri näol on tegemist fenomeniga, milleta üks muusikateater kohe kuidagi ei saa. «Kuna viimasest «Lohengrini» lavastusest Eestis ja Estonias on varsti möödas pea 100 aastat, siis on iseenesestmõistetav, et see lavastus pidi just nüüd sündima.»

«Lohengrini» tegevustik toimub 9. sajandil ja nii lavastaja kui kunstnik Jula Reindell on sellele lähenenud fantaasialennuga. «Me kasutame müütilisi elemente, kuid suhtume tõsiselt ka ajaloolisesse konteksti ning religioossetesse nüanssidesse,» kinnitab Dijkema. Kuigi „Lohengrini“ aegruumi olemus erineb meie maailmas kehtivatest reeglitest, on tegevustikku sisse kirjutatud tegelasi käivitav konflikt, mis näitab valguse ja pimeduse vastandumist väga mitmekihilisel ja inimlikul, tänasegi inimese jaoks mõistetaval moel. Äratuntavaid momente leidub lavastuses teisigi, heaks näiteks on lavastuse teises pooles kõlav pulmamarss, mis saadab pruutpaare ka 21. sajandil.

Kõnekas lavalugu jõuab publiku ette tänu rahvusooperi pikaajalise koostööpartneri Amservi toetusele. Ettevõtte tegevjuht Rene Varek kinnitab, et ambitsioonikat ja mastaapset kultuuriprojekti on alati hea meel toetada. Nii jäetakse ühine jälg nii ajalukku kui eesti kultuuriruumi. «Eriti praegusel ajal vajab meie kultuur kõikide, sealhulgas eraettevõtete tuge, kes saavad vähem või rohkem panustada,» tõdeb Varek.

Osades: Lohengrin – Uwe Stickert või Cosmin Ifrim, Elsa – Charlotte-Anne Shipley või Silja Aalto, Telramund – Rauno Elp või Leonardo Neiva, Ortrud – Helen Lokuta või Maria Berezovska, kuningas – Priit Volmer või Pavlo Balakin, Heerold – Jassi Zahharov või Raiko Raalik, noor Gottfried – Roland Upkin või Robin Lucas Põld.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles