Hard Rock Laager kuulutas välja kõik selle aasta festivali esinejad

Kultuuritoimetus
Copy
Ferum. Vasakult: Are Kangus, Samantha Alessi ja Matteo Anzelini.
Ferum. Vasakult: Are Kangus, Samantha Alessi ja Matteo Anzelini. Foto: promo

Järjepanu 22. korda toimuv raskemuusikafestival Hard Rock Laager on välja kuulutanud kõik 22 bändi, kes 30. juunil ja 1. juulil Vana-Vigalas lavale astuvad.

«Tänavuses Hard Rock Laagri bändivalikus troonib lisaks kodumaisele kullaproovile nii lähinaabrite kaamos kui energiline folk, kauge kandi kõrilaul ja peaesineja Arch Enemy näol hetke kõige kuumem meloodiline metal, mis suvel meie kandis raevutsemas,» sõnab Hard Rock Laagri peakorraldaja Kaido Haavandi.

Hard Rock Laagri esinejate nimekiri näeb käesoleval aastal välja järgmine:

Festivali peaesinejaks on maailma kuulsaim naisvokaaliga death metal bänd ARCH ENEMY! Arch Enemy loodi aastal 1995 kitarristi Michael Amotti poolt kui supergrupp, mille liikmed mängisid bändides Carcass, Mercyful Fate, Opeth, Nevermore jt. Tänaseks on nad välja andnud 11 stuudioalbumit, millest viimane «Deceivers» ilmus 2022. aastal. Naisvokaal on olnud Arch Enemy lahutamatu osa aastast 2000, mil lauljakohustused võttis üle Angela Gossow, kes omakorda ulatas teatepulga praegusele vokalistile Alissa White-Gluzile, jäädes ise bändi manageriks. Arch Enemy jõuab Vana-Vigalasse oma kuulsuse laineharjal – «Deceivers» käis Euroopa müügitabelite tippudes, hõivates Soomes ja Inglismaal lausa ihaldatud esikoha, nende videosid on vaadatud YouTubes sadu miljoneid kordi. Eelmise aasta lõpetasid nad peaesinejana staadionituuri koos legendaarse Behemothi ja Carcassiga.

Vana-Vigalasse kerkib esmakordselt Mongoolia lipp – festivalile saabub lõputute steppide avarusest UUHAI, kes ühendab metal-muusika traditsionaalse kõrilauluga khöömii, mida kasutasid Altai nomaadse eluviisiga hõimud šamanistlike tseremooniate käigus ja mis on tänaseks UNESCO kultuuripärandi nimistus. Uuhai liikmed Saruul, Zorigoo, Shinetsog-Geni, Battuvshin, Batbayar, Dailaitseren ja Otgonbaatar kasutavad lisaks trummidele ja elektrikitarridele oskuslikult ära ka morin khuuri (hobusepea viiul), tovshuuri (mongoli kitarr) ja tumur khuuri (lõualuu harf), saades tulemuseks söeka segu iidsest ja moodsast. Uuhai ühishüüded viivad meid rändama ajas tagasi maailma, mil nende tänagi tuntud muistsete kangelaste vägiteod lauludesse raiuti. Hunni-rocki bändid on festivalidel publiku lemmikud ja Hard Rock Laagril on au võõrustada selle žanri värskeimat tähte Vana-Vigalas!

MEMORIAM on Briti death metal bänd, mis loodi 2016. aastal Birminghamis peale Bolt Throweri laialiminekut vokalisti Karl Willettsi ja trummari Andy Whale'i poolt, lisaks kitarril Scott Fairfax (varasemalt Benedictionis) ja bassil Frank Healy (varasemalt Benedictionis ja Napalm Deathis). Karl Willettsi sõnul loodi bänd avaldamaks austust Bolt Throweri varalahkunud trummarile Martin Kearnsile. Tänaseks on Memoriam välja andnud viis stuudioplaati ja neist viimane, «Rise To Power», ilmus 3. veebruaril 2023.

WIIRALT on southern rock band, mille kõlapildis vihjeid nii bluesist kui kantrist. Ultima Thule ja Gunnar Grapsi sissetallatud rajal käies on bänd on välja andnud kolm albumit: "Tulivesi", "Lill on iga inime" ja "Wiiralt Live". Kolmel järjestikusel aastal on Wiiralt Eurovisiooni fänne trollinud Eesti Laulul lugudega "Tuuled", "Kuradile" ning "Salalik". Viimane neist valiti ka Rock FM kuulajate poolt 2022 aasta rokihümniks. Bändi värskeim lugu "Kastanpruunid silmad" jõudis äsja kinolinale filmis "Suvitajad". Wiiralti kohta on öeldud, et nad kõlavad nagu Jaan Elgula ja Gunnar Graps oleks saanud lapse ja Riho Sibul selle lapse suitsustes baarides üles kasvatanud. Hard Rock Laagris on bändil plaanis esitada "karvasemat poolt" oma repertuaarist, mida ise juba suure õhinaga oodatakse.

INTREPID on toonud Eesti rahvale ekstreemsust ning surma juba 2016. aastast. Kuigi moodustumise hetkel olid liikmed vaid teismelised, viisid bändi algusaastatel ilmunud plaadid „Empress of Devastation“ ja „Unused Imaginative Capacity“ nad kiirelt koostööni Knife Fight Mediaga, kes on varasemalt koostööd teinud bändidega Morbid Angel, Type O Negative, Sepultura, Nile ja Mayhem.

EVIL INVADERS on kostitanud kuulajaid tehnilise ja erksa speed metaliga (või nende endi sõnul "ekstreemse heavy metaliga") juba aastast 2007. Belgiast Leopoldsburgist pärit Evil Invaders ammutab inspiratsiooni nii Black Sabbathist, Motörheadist kui ka varasest Metallicast ja on maha saanud kauaoodatud kolmanda albumiga "Shattering Reflection", mida maksimumpunktid andnud ajakiri Metal Injection on nimetanud aasta albumiks kõigile, kes janunevad klassikalise moshiva, kriiskava, purustava speed metali järele.

Eesti raskeroki legend METSATÖLL Rävala kivilinnast ja Ugandi muinasküngastelt rakendab härjad ikke ning naaseb taaskord üle mitme aasta Hard Rock Laagrisse. Peale Põhjasõda ja viimast suurt katku saab see pilgar olema tõenäoliselt armutuim sõjakarje vana Sikenkose külatanumail. Hoidke alt, sest need mehed teavad ussisõnu, katkuloitsust kõnelemata.

DND, bänd, mis ilmselt kohalikule rokipublikule enam tutvustamist ei vaja. Eelmisel kevadel oma 20ndat juubelit tähistanud melanhoolrokkarid Tartust on ka varasemalt HRL-is üles astunud ja suur rõõm on bändil seda ka sellel aastal uuesti teha. Maikuus saab 10 aastaseks ka nende esimene ja märgiline eestikeelne album “Tulede Säras”, mida tähistatakse väikese tuuriga üle Eesti. HRL-is tuleb esitlusele greatest hits set, ei midagi vähemat.

SURGENT on meloodiline, mitmekülgne ja rusuvalt raske progressiivne death metal bänd Eestist. Bänd sai alguse peale legendaarse death metal bändi Horricane lagunemist, kui selle liikmed Jaan ja Jüri otsustasid oma loomingulise energia suunata uude projekti, mis sai nimeks Surgent. Eelmise aasta novembris ilmunud Surgenti debüütalbum pälvis 2022. aasta Eesti Muusikaauhindadel aasta metal-albumi tiitli.

RÄPINA JACK on kui mõnusalt värskendav briis kodumaises muusikataevas. See on suurepärane näide kuidas kaks ägedat ja omanäolist artisti suudavad täita mistahes suurusega lava võimsa ja mitmekesise showga, kus lisaks kaasahaaravale muusikale võib leida ka improvisatsioonilise stand-up komöödia elemente. Räpina Jacki muusika on raju rock’n’roll, mida artistide lai muusikaline silmaring lubab esitada põnevas sümbioosis ornamentidega folgist ja kantribluusist hiphopini.

UKANOSE saabub Vana-Vigalasse Euroopa viimasest paganlikust kantsist Leedust! Leedukad on tänaseni tugevalt looduslähedastes iidsetes kommetes kinni ja Ukanose põimib metal-muusikasse osavalt vanu folkviise ja lugusid, mida edasi antud põlvest põlve. Ukanose on olnud aktiivne pigem lavalaudadel kui stuudios ja nii ilmus neil hiljuti teine kauamängiv "Šiaurum Vejum", mis koosneb üheksast loost arhailises leedu keeles.

FERUM on Eesti/Itaalia death-doom-metal kollektiiv, kes alustasid tegevust 2017. aastal Itaalias. Oma esimese EP “Vergence” andis bänd välja 2018. aastal CD formaadis Everlasting Spew Records alt ning limiteeritud kassetid koostöös Unholy Domain Recordsiga.

HERALD on bänd, mis täidab Eesti muusikamaastikul tõelise, tõupuhta heavy-metali sektorit. Bändi kaasakiskuvad kontserdid, ehe ja omanäoline tämber ning mitmekihiline sõnum on edukalt köitnud nii kogenud kaelakangutajate kui ka nooremate traadimuusikasõprade tähelepanu.

HETERO on Võru hard-rock bänd aastast 1980. Bänd, millest kõik on kuulnud ja mida keegi pole kuulnud, sest "Never had a record, never had a hit" (Bon Scott 1975 "Little Lover"). 1981. ja 1982. aastal Eesti vokaalinstrumentaalansamblite ülevaatustel laureaadiks saanud. Hetero tippaeg Eestis jäi aastatesse 1985—1986, kuid hoopis suurem edu saatis bändi Leedus. 1986. aastal Kaunases korraldatud üleliidulisel rokifestivalil, kus olid kohal Nõukogude Liidu kõvemad ansamblid, kuulutati Hetero vokalist Pepe parimaks lauljaks. Parima ansambli tiitli võitis tookord GGG.

2011. aastal Tallinnas asutatud OCEAN DISTRICTS oli algselt kõrvalprojekt, millest arenes peagi välja aktiivsem bänd. Tänaseks on mängitud mitmetel festivalidel, tuuritatud Balti riikides ja Soomes ning toetatud oma žanri tuntumaid välisriikidest pärit kollektiive. Enamik Ocean Districtsi liikmeist on raskema muusika taustaga olles teinud kaasa teistes tuntud kohalikes bändides nagu Burn Still, Goresoerd, Stem, Freakangel, Pinkwave, Kaschalot ja Surgent.

MARA on death/thrash/groove metal bänd Lätist, kes on vaid viie tegutsemisaastaga tuuritanud läbi juba terve Euroopa ja võtnud Läti Metalmuusika auhinnagaalal kolm tõsist esikohta - aasta album "Therapy For An Empath" (2018), samuti "Self-Destruct.Survive.Thrive!" (2020) ja parim vokalist (Mara Lisenko). Lisaks on Mara sagedane külaline "parim metal-naisvokalist" edetabelite tipus.

LOUIE DIGMANi Piano Bar viib kuulaja ajas tagasi lõunaosariikide üleva Americana radadele. Tubakasuitsune rännak külastab rock'n'rolli kiirteelt maha keerates ka bluusi tagahoove ja kergitab klaasi boogie-woogie'le. Louie Digman on viimased 16 aastat Eestis elanud pianist-vokalist Inglismaalt, kes on professionaalse rändmuusiku leiba teeninud juba 20 aastat nii pubide kui festivalide lavadel. Muusikatööstuse veteranina on Louie Digmani käsitlus rhythm & bluesist sügavalt autentne ning vaimustavalt omanäoline.

NUCLEAR MONARCH on kuueliikmeline death doom bänd Tallinnast, tegutsenud aastast 2010. Bänd sai suurema hoo sisse mõni aasta hiljem, kui peale pillimeeste vahetusi leiti loomingut täiendavad liikmed. Läbi oma variatsioonide on bänd kehtestanud iseenda helikeele, ühendades omavahel muusikalised erisused, mida ühtse kompotina võite kuulata ka täna. Nuclear Monarch suudab pakkuda lummavat mõju, hoides rasket, toimivat omakõla iseenda kaugetes, silmadele haaramatutes piirides.

SOCIASYLUM asutati 2011 aastal triona, mis mängis fastcore/powerviolence’i. Liikmete vahetudes muutus bänd kvartetiks ning muusikaline suunitlus liikus rohkem hardcore ja grindcore suunas, kaasates erinevaid ekstreemmuusika ala-žanrite mõjutusi. Käesoleval hetkel jätkab uuendatud koosseis töö uue EP kallal jätkuks eelmisele kauamängivale albumile “Crossroads”.

PROJEKTORN on elektrooniliste sugemetega, metalse kiiksuga instrumentaalmuusikagrupp, mille muusika otsib kõige pikemat teed kahe punkti vahel. Tavapärase koosseisu keskel torkab silma ebatavaline instrument – Chapman Stick, mis kahe käe mängutehnikaga väisab kitarri, bassi ja klaveri võimalusi.

ESTONERi looming on massiivne segu sludge metalist ja progressiivsetest helimaastikest, kaunistatud nii black- kui ka death metali nüanssidega. Tegutsetud on juba aastast 2009 ja selle aja jooksul avaldatud 3 albumit ning tuuritatud korduvalt Euroopas, mille käigus on jälg maha jäetud erinevatele lavadele Pariisist Saratovini. 2020 astuti üles Hollandis Euroopa suurimal showcase festivalil Eurosonic. Kuulajad võivad leida sarnasusi bändidega nagu Ufomammut, Lord Mantis, Oranssi Pazuzu ja Nile.

THE ABBEY jutustab Soome veteran-muusiku Jesse Heikkineni ja kaasvokalisti Natalie Koskineni süngest esorteerikast inspireeritud lugu läbielamistest läbi muusika, mis on provokatiivne, mitmetahuline progressiivne doom metal ja tumerokk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles