AK ⟩ Arvuti võib olla ohtlikum kui tank (1)

Leho Lamus
, filosoof
Copy
Desinformatsiooniekspert ja USA infosõja vastupanuliikumise keskuse asepresident Nina Jankowicz tänavu märtsis intervjuud andmas.
Desinformatsiooniekspert ja USA infosõja vastupanuliikumise keskuse asepresident Nina Jankowicz tänavu märtsis intervjuud andmas. Foto: Bastien Inzaurralde/AFP/Scanpix

Nina Jankowicz tutvustab oma 2020. aastal ilmunud raamatus «Kuidas kaotada infosõda» Ameerika Ühendriikides ja Ida-Euroopas 21. sajandil peetud infosõda. Peateema on Kremli infosõja ja mõjuvõimu saavutamise uued arendused, mida üha ulatuslikumalt kasutavad ka teised ebademokraatlikud riigid.

Eestis, Gruusias, Poolas, Ukrainas, Tšehhis ja USAs toimunud sündmusi kirjeldades tutvustab autor Venemaalt lähtuva teabe ja tunnetuse mõjutamise väga suurt ulatust. Demokraatlikes riikides korraldab Kreml üha kavalamaid teaberündeid, mida neutraalsete demokraatlike riikide ühiskonna liikmed õpivad üha paremini tundma ja tõrjuma.

Jankowiczi väitel on ühismeediast saanud mõjuvõimu lahinguväli. Teabevõitluses toimuv on palju keerukam kui solvangud, valetamine ja libakontod. Probleem on väga ulatuslik, sest demokraatlike riikide juhte õnnestus Kremli esindajatel eksitada kümmekond aastat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles