KULTUURIS KUUM ⟩ ERSO ringreis: on veel maad klassikalisele muusikale (ja vanadele meestele)

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Interjööriks «Bütsantsi taassünd»: ERSO Londonis Cadogan Hallis 24. mail.
Interjööriks «Bütsantsi taassünd»: ERSO Londonis Cadogan Hallis 24. mail. Foto: Julia Smith

Lennuk surub ennast läbi halli taeva ja võtab maanduda Edinburghis. Siin annab kontserti Eesti esindusorkester ERSO, kel käib parasjagu Inglismaa ja Šotimaa turnee mitmes nädal. Edinburghi oma on kaheksas kontsert üheteistkümnest. Kui ma Usher Halli uksest sisse astun, on pillide häälestamine juba alanud.

Edinburghi kohta võib öelda «klassikaline linn». Siin asub kuulus ülikool, mille rüpest võrsus kord «Šoti valgustus». Ülikoolis tegutsesid sellised õhtumaa mõttele pidepunktide andjad nagu David Hume või Adam Smith. Esimene leidis radikaalse empiirikuna muu hulgas, et kui täna päike tõusis, ei järeldu sellest, et ta ka homme tõuseb, Adam Smith aga ladus alust majandusteadusele, uuris riikide rikkust ja kirjutas sellest pakse köiteid.

Linna on kutsutud Põhjamaade Ateenaks, nii arhitektuuri kui ka mõttesünni poolest. Popkultuurihuvilised tunnevad Edinburghi ehk eeskätt Irvine Welshi kultusromaanist «Trainspotting» ja selle järgi tehtud filmist, kus askeldavad heroiininarkomaanid, kellel pole tulevikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles