VIDEO JA FOTOD Kas Pink Floydi staar läks üle piiri? Roger Waters jäljendas Berliinis esinedes natse

Kultuuritoimetus
Copy
Roger Watersi äärmuslik kostüümivalik Berliini kontserdil on tekitanud skandaali
Roger Watersi äärmuslik kostüümivalik Berliini kontserdil on tekitanud skandaali Foto: twitter

Pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse tõmbas Pink Floydist tuntud Roger Waters enda kohale pahameeletormi tugevalt venemeelsete sõnavõttudega. Nüüd on Watersi ümber lahvatanud uus skandaal ning koguni kriminaaluurimine, sest 17. mail Berliinis esinedes astus Waters lavale selgelt natsimundrit meenutavas mantlis, tulistas mänguautomaadiga ning tegi viiteid Anne Frankile. Sellele vaatamata lubatakse Watersil Frankfurdis 28. mail uuesti esineda ning tema toetajad rõhutavad, et Waters jäljendab paroodiliselt stseeni Pink Floydi filmist «The Wall».

Frankfurdi linn tühistas Watersi kontserdi juba mitu kuud tagasi, tuues põhjuseks Watersi selgelt antisemiitlikud vaated. Linn tõi kontserdi takistamisel välja ka Watersi väidetavad seosed islamistliku rühmitusega Hamas ning selle, et Waters on varasematel tuuridel kasutanud hiiglaslikku seakujulist õhupalli, millel on Taaveti täht.

Selle peale kuulutas Waters, et kavatseb Frankfurti ikkagi esinema tulla ning selle kiitis heaks isegi Saksamaa kohus, tuues välja, et kuigi Watersi kontserdid ületavad hea maitse piire, ei kahjusta tema esinemised otseselt inimväärikust. 

Nüüd on Waters jõudnud oma esinemistega Saksamaale ning šokeerinud mitmeid inimesi Berliinis, kes nägid tema 17. mai kontserdil, kuidas Waters kannab laval selgelt natsidele viitavat rõivastust, paugutab mänguautomaadiga ning näitab publikule suurelt ekraanilt Anne Franki nime. Kontserdi järel asus toimunut uurima Berliini politsei, sest Saksamaal on natsisümboolika rangelt keelatud ning Waters võis oma äärmusliku lavakujundusega lausa seadust rikkuda. Kontserdist jagas pilte ka Iisraeli ametlik Twitteri konto, kus kirjutati: «Tere hommikust kõigile peale Roger Watersi, kes veetis õhtu Berliinis (jah, Berliinis!), rüvetades Anne Franki ja 6 miljoni holokaustis tapetud juutide mälestust.»

Berliini politseiülem Martin Halweg kinnitas Sky Newsile, et pärast 17. mai kontserti Berliini Mercedes-Benz Arenal algatas politsei kriminaaluurimist, sest Roger Watersit on põhjust kahtlustada rahva õhutamises. Seevastu Roger Watersi fännid rõhutavad, et sellisena esinedes taasloob muusik stseeni Pink Floydi 1982. aasta filmist «The Wall», kus Bob Geldofi mängitud tegelaskuju näidatakse fašistlikku diktaatorit, kes kasutab ristatud haamreid sümbolina. Samasugust sümbolit näeb ka Watersi kostüümil praeguste kontsertide ajal, õlale tõmmatud punase lindi peal, kus natsil peaks olema haakrist.

Sellise sümboolika kasutamist on kaitsnud ka Waters ise, kes enda sõnul püüab just natse kritiseerida ning näidata, kuidas populistlik poliitika võib kergesti muutuda fašismiks. Hiljuti ütles Waters Katie Halper Show taskuhäälingus: «See on teater, kallike. Idee, et mitte keegi ei tohiks natsimundrit selga tõmmata ja teatris või filmides üldse mitte midagi teha, on naeruväärne. See on ilmselgelt paroodia.»

Roger Waters esineb Los Angeleses
Roger Waters esineb Los Angeleses Foto: MARIO ANZUONI
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles