Põhjalik uurimine tehtud: sedasi väärindataksegi ehitusjäätmeid!

Kultuuritoimetus
Copy
Uurimis- ja arendustöö tulemusi presenteerib stuudio kuidas.works
Uurimis- ja arendustöö tulemusi presenteerib stuudio kuidas.works Foto: Tõnu Tunnel

Viimsi Artiumi kaasaegse kunsti galeriis avatakse 1. juunil ehitusjäätmete väärindamise teemaline näitus «Maast linnaks». Materjali- ja disainistuudio kuidas.works näitus «Maast linnaks» vaatleb ehitusjäätmete väärindamist ringseks ehitusmaterjaliks. Näitusesaali jõuab 12 tonni pinnase- ning ehitusjääke.

Ettevõtmise huviorbiidis on alternatiivsete ehituslahenduste arendamine ajal, mil ehitusmaterjalide tootmisega seotud süsinikuheited moodustavad 13% kogu maailma CO2 jalajäljest.

«Olukorra parandamiseks tuleb vähendada enimkasutatavate ja taastumatute materjalide tootmiskoguseid ning otsida samaaegselt uusi, ringselt kasutatavaid lahendusi,» ütleb stuudio kuidas.works kaasasutaja ja Eesti Arhitektuurikeskuse juht Hannes Praks.

«Liiva ja kruusa varud maailmas on piiratud, asjatu on neid kulutada, kui on olemas ka alternatiive,» lisab ettevõtte UKU Pure Earth juht ja asutaja Marko Kikas.

Põnev uus näitus Viimsi Artiumis kujutab ehitusjäätmete väärindamist
Põnev uus näitus Viimsi Artiumis kujutab ehitusjäätmete väärindamist Foto: kuidas.works / Viimsi Artium

2022. aasta sügisel alustas stuudio kuidas.works tegevuspõhist uuringut Tallinna uusarenduste kaevejääkide väärindamiseks. Sõpruse puiesteele rajatava kortermaja vundamendisüvendist pärinevaid jääke segati purustatud betooni ehk hoonejääkidega ja paekivi tootmisjääkide ehk sõelmetega.

Selleks, et kohalike kaevejäätmete kasutamist kodumaal enesekindlamalt propageerida, otsustas stuudio kogu protsessi alates kaevamisest kuni toote prototüüpimiseni ise läbi teha.

Uuringutest Tartu Ülikooli geoloogia osakonnas selgus, et näituse aluseks olev kaevematerjal pärineb ca 10 000 aastat vanast kunagise Balti jääpaisjärve põhjasetetest.

Ehitusmaterjalide tootmine
Ehitusmaterjalide tootmine Foto: Tõnu Tunnel

Sealt pärinev savi on helehalli tooni ning sai ehitusmaterjalina nimetatud matiundilikult «Mustamäe halliks». Näituseprojekti «Maast linnaks» autorid on Andrea Tamm, Hannes Praks, Henri Papson ning Maria Helena Luiga.

Materjaliarenduses on stuudio partneriks UKU Pure Earth, kellega koostöös on välja töötatud asukohaspetsiifiline ehitus- ja viimistlusmaterjalide sari, millesse kuulub savivärv, savikrohv, toortellis ja tampsavi segu.

Uurimis- ja arendustöö tulemusi presenteerib stuudio kuidas.works Tallinnas, Viimsi Artiumi Kaasaegse kunsti galeriis 1. juunist kuni 24. Juulini

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles