UUED FILMID KINOLEVIS ⟩ Ühes hotellitoas väljuvad fetišid kontrolli alt

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Põnevikus «Pelgupaik» mängivad Margaret Qualley ja Christopher Abbott
Põnevikus «Pelgupaik» mängivad Margaret Qualley ja Christopher Abbott Foto: Filmiplakat

Postimehe kultuuritoimetuse iganädalane filmirubriik «Uued filmid kinolevis» tutvustab uusi kinolevisse jõudnud filme. Reedel hakkasid kinodes jooksma maailma esimese nutitelefoni loomisest rääkiv draama «BlackBerry», Disney uusversioon «Väike merineitsi», kammerlik sadomasohhismiteemaline must komöödia ning muudki põnevat. Kultuuritoimetuse ajakirjanik Ralf Sauter annab soovituse, mida kindlasti vaadata tasuks.

Soovitus: «BlackBerry»

Suurtest innovatsioonidest on lähiajal ilmunud mitu filmi. Kinodes jookseb veel armastatud Air Jordani tossudest rääkiv «Air» Ben Afflecki ja Matt Damoniga peaosas, Apple TV+ voogedastusplatvormile ilmus hiljuti maailma kuulsaimast videomängust rääkiv «Tetris» ning nüüd on kinodesse lisandunud tõestisündinud lool põhinev «BlackBerry», mis vaatab tagasi 90ndate algusesse, kui sündis maailma esimene nutitelefon BlackBerry. BlackBerry kiiret ja muljet avaldavat arengut kaardistav film näitab pinevalt ja mõjuvalt, kuidas ainulaadse seadme välja mõelnud nohikutest kasvasid tehnoloogiamaailma tähtsaimad ninad ja kuidas mõjutas see nende isiklikke suhteid.

Lisaks headele näitlejatele (komöödiafilmidest tuttav Jay Baruchel teeb suurepärase rolli BlackBerry leiutaja Mike Lazaridisena) on film üles võetud nauditavalt retrohõngulises ja närvilises stiilis, et nutitelefoni arendamise ning müümisega seotud pinged usutavalt vaatajani tuua. Ja muidugi saab teada, miks BlackBerryle pandi nimeks just BlackBerry! Loe, mida kirjutas filmist Andrei Liimets.

«Väike merineitsi» («The Little Mermaid»)

Kes see enam jõuab üldse kokku lugeda, mitu uusversiooni on Disney praeguseks jõudnud teha oma klassikalistest animafilmidest, aga laulunumbrite, romantika ning kaladega täidetud «Väike merineitsi» pole igal juhul esimene. «Väikese merineitsi» näol töötleb mitmeid kuulsaid muusikale lavastanud Rob Marshall mängufilmiks Disney 1989. aasta joonisfilmi merineitsist Ariel, kes muutub ootamatult inimeseks ning peab suudlema sarmikat printsi. Uusversioonis võtab Arieli rolli kanda noor Halle Bailey.

«Pelgupaik» («Sanctuary»)

Zachary Wigoni lavastatud «Pelgupaik» on kammerlik musta huumoriga vürtsitatud põnevik, mille ainsad näitlejad on populaarsest Netflixi seriaalist «Maid» tuttav Margaret Qualley ning sarja «Catch-22» peaosalisena kuulsust kogunud Christopher Abbott. Mis juhtub, kui jõukas klient soovitab lõpetada pikaajalise töösuhte dominatriksiga? Ja mis võib saada, kui dominatriks tunneb, et talle peaks kuuluma osa jõuka kliendi varandusest? Sellistesse pingsatesse küsimustesse «Pelgupaik» süvenebki, viies meid hotellituppa, kus toimub hotelliimpeeriumi pärija Hali (Abbott) ja tema dominatriksi (Qualley) järjekordne kohtumine. Seekord hakkab nende suhe paraku rööbastelt ohtlikult maha veerema. Kogu oma sündmustiku ühte hotellituppa seadev «Pelgupaik» on ideaalne film neile, keda tõmbavad aimamatud rollimängud, vaimukalt perverssed alatoonid ning vürtsikas dialoog.

«Minu pöörane paps» («About My Father»)

Kas mäletate veel sarmikat Robert De Nirot, kes avaldas meile muljet filmidega «Omad poisid» või «Taksojuht»? Seda De Nirot ei ole enam. De Nirost on saanud varsti 80. sünnipäeva tähistav taadike, kes millegipärast ikka järeltulijaid teeb (alles hiljuti sai ta seitsmenda lapse) ning magedates komöödiates osalemisega rahakotti priskena hoiab. Jandis «Minu pöörane paps» kehastab ta vanamees Salvot, kelle poeg Sebastian plaanib abielluda ameeriklasest pruudiga. Selle uudise peale tekitab Salvo muidugi paraja kaose!

«Kandahar»

Kui alles hiljuti said märulisõbrad näha Gerard Butlerit põnevikus «Lennuk», siis nüüd naaseb Butler kähku kinolinale lahingufilmiga «Kandahar». Ric Roman Waughi («Greenland») lavastatud filmis kehastub Butler CIA salaagent Tom Harriseks, kes jääb lootusetult lõksu vaenulikule territooriumile Afganistanis, kui tema missioon paljastatakse. Koos oma tõlgiga tuleb neil jagu saada vaenlase võitlejatest ja jõuda turvaliselt Kandahari, kuid iga mööduva minutiga näib see missioon üha võimatum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles