Luuletaja Hannes Varblase mälestuseks püstitatakse Tartusse linnu kuju

Kultuuritoimetus
Copy
Luuletaja Hannes Varblase mälestuseks püstitatakse Tartusse linnu kuju
Luuletaja Hannes Varblase mälestuseks püstitatakse Tartusse linnu kuju Foto: Erakogu

Luuletaja Hannes Varblase (1949–2022) mälestuseks püstitatakse väike linnu kuju Tartu kesklinna, kultuuriklubi Promenaadiviis ette. Pronksist varblase kuju autor on Aivar Simson Seakülast. Kuju avamine toimub loodetavasti 18. juunil.

Hannes Varblane oli Tartu kultuurielu hing, silmapaistev luuletaja ja ka kirjastuse Ilmamaa nõukogu liige. Varblane oli boheemliku Tartu sümbolkuju, kelle luuletused puudutasid paljusid ja leidsid ka tunnustust. Ta väärib väikest linnu kuju Tartus ja nüüd on kõigil võimalik seda projekti toetada. Skulptuur on juba valmis, enam taganemisteed ei ole, aga selle püstitamiseks vajame veel rahalist tuge.

Varblase kuju püstitamise idee autori Enriko Talvistu hinnangul aitab väike varblase kuju mälestada Hannest kõige paremini. «See vaikne nurgake keset Tartu linna on ideaalne koht luule lugemiseks. Linnu kuju võiks olla koht, kus inimesed puhkavad, loevad luulet ja meenutavad sõpra ning head luuletajat Hannes Varblast,» ütles Talvistu, kes oli Hannes Varblase endine töökaaslane Tartu kunstimuuseumis.

Linnu kuju asukoht on kultuuriklubi Promenaadiviis ees, Vallikraavi tänav 1 ja Ülikooli 1 hoone sisehoovis. Skulptor Aivar Simsoni pronksist varblase kuju pannakse 120 cm kõrgusele postamendile, millele lisatakse Hannes Varblase eludaatumid. Kuju juurde tuleb haljastus.

Kõige selle teostamiseks on vaja koguda esialgseil andmeil 14 210 eurot, annetusi on tänaseks kogutud 7479,82 eurot. Kõigil on võimalik teha annetusi ja seeläbi ettevõtmises kaasa lüüa ning osaliseks saada. Annetusi saab teha endale sobivas summas SA Eesti Mõtteloo Sihtkapitali kontole EE932200221005100771 märkides selgitusse «luuletaja Hannes Varblase mälestuse jäädvustamine», oma isikukood (tulumaksutagastuse jaoks) ja e-post. Kõik toetajad on oodatud kuju avamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles