Meenuta filmiklassikat: suri legendaarse 70ndate autofilmi staar

Kultuuritoimetus
Copy
Barry Newman telesarjas «Petrocelli»
Barry Newman telesarjas «Petrocelli» Foto: NBC / Wikimedia Commons

11. mail suri 92 aasta vanuselt näitleja Barry Newman, kes mängis peaosa kuulsas 1971. aasta autofilmis «Vanishing Point». Newman kehastas seal autojuht Kowalskit, kelle lahutamatu kaaslane oli imekaunis 1970. aasta Dodge Challenger. Filmis pidi Kowalski autoga läbima 15 tunni jooksul teekonna Coloradost Californiasse.

Hiljem mängis Newman ka advokaati NBC teleseriaalis «Petrocelli», samuti võis teda näha Steven Soderberghi 1999. aasta filmis «The Limey» ning 1996. aasta põnevikus «Daylight», mille peaosas oli Sylvester Stallone.

Kõige mälestusväärsem Newmaniga film oli aga kahtlemata «Vanishing Point», mis rabas omal ajal vaatajaid hämmastavate autostseenidega ja on saanud sedavõrd väärtuslikuks kultusfilmiks, et Quentin Tarantino märulis «Surmakindel» leidus terve stseen, kus peategelased seda 70ndate klassikat meenutasid.

Filmi «Vanishing Point» režissöör oli Richard C. Sarafian. Stsenaariumi kirjutas G. Cabrera Infante, kes kasutas pseudonüümi Guillermo Cain. Loo kirjutamiseks leidis ta inspiratsiooni ühe San Diego politseiniku karjäärist ning reaalselt toimunud autotagaajamisest, mille käigus üritas üks mees politsei eest suure kiirusega põgeneda ja sai surma, kui teda üritati peatada.

Stsenaarium väljendas 70ndate vastandkultuuri: mässamist, uimastitarvitamist, seksuaalset vabadust ja rokkmuusikat. See oli ligitõmbav lavastaja Richard C. Sarafiani jaoks, kes otsustas sellest filmi teha ja soovis esialgu peaossa Gene Hackmani, kuid stuudio 20th Century Fox soovis, et Kowalskit kehastaks tundmatu näitleja. 

Newman suri New Yorgi haiglas avalikkusele teadmata põhjustel. Tema surmast andsid teada Newmani sõbrad sotsiaalmeedias.

Märuli «Vanishing Point» plakat
Märuli «Vanishing Point» plakat Foto: Filmiplakat
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles