BOSSAKUNINGANNA VAIKIS ⟩ Suri «The Girl from Ipanema» kuulsaks laulnud muusik

Kultuuritoimetus
Copy
Astrud Gilberto 1966. aastal
Astrud Gilberto 1966. aastal Foto: Kroon, Ron / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons

83-aastaselt suri tänu laulule «The Girl from Ipanema» kuulsaks saanud bossanoova laulja Astrud Gilberto. Gilbertol puudus varasem salvestuskogemus, kui ta laulis 1963. aastal sisse ühe Brasiilia ajaloo suurima hiti, vahendab Guardian.

Tema unenäoline interpretatsioon kujunes kiiresti laulu populaarseimaks versiooniks. 

Gilberto surmast teatas Paul Ricci, kes kinnitas uudist sotsiaalmeedias, kirjutades, et tal palus sellest teada anda Gilberto poeg Marcelo. «Ta oli oluline osa Brasiilia muusikas ja ta muutis oma energiaga paljusid elusid.»

Astrud Gilberto sündis 1940. aastal Brasiilias, Bahias ja kasvas üles Rio de Janeiros. Gilberto abiellus 1959. aastal muusik João Gilbertoga ning 1963. aastal saatis ta meest reisil New Yorki, kus ta salvestas lugusid koos džässartisti Stan Getzi ja teise Brasiilia bossanoova tähe Antônio Carlos Jobimiga.

Produtsent lootis, et «The Girl from Ipanema» võiks jõuda USA publikuni, kui selle kannaks keegi ette inglise keeles. Kuigi Astrud Gilbertol polnud varasemat salvestamiskogemust, oli ta ainus, kes oskas piisaval määral inglise keelt, et laul linti laulda. 

Laulu algversioon oli duett Astrudi abikaasaga, ent naist ei märgitud isegi esitajana ära, mistõttu jäi ta ilma autoritasudest ja sai vaid väikese sessioonimuusiku tasu. Kuid pärast seda, kui «The Girl from Ipanema» soolosinglina avaldati ning seda João brasiiliakeelse vokaalita, sai sellest 1964. aastal tohutu hitt. See võitis Grammy aasta laulu auhinna ning Gilberto pälvis ka aasta naisartisti nominatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles