GALERII ⟩ Suurejooneline Kreegi pühitsemine Haapsalus

Kultuuritoimetus
Copy
Foto tehti kohe pärast imelist avakontserti Haapsalus: koor koos C. Kreegi poja Jüri Kreegiga Cyrillus Kreegi mälestusmärgi juures. Keskel koori peadirigent Kari Turunen
Foto tehti kohe pärast imelist avakontserti Haapsalus: koor koos C. Kreegi poja Jüri Kreegiga Cyrillus Kreegi mälestusmärgi juures. Keskel koori peadirigent Kari Turunen Foto: Anneli Ivaste

Eile, teisipäeval algas Nargenfestivali uus hooaeg traditsiooniliste Kreegi päevadega Haapsalus. Esimest korda on Kreegi päevadel Põhja-Ameerika professionaalsete kooride üks silmapaistvamaid esindajaid – Vancouveri kammerkoor Kanadast.

Tõnu Kaljuste: «Pika traditsiooniga Kreegi päevadel pole varem ükski välismaa koor esinenud. Festivali väliskülaliste puhul on oluline, et nad huvituksid ka Cyrillus Kreegi muusikast. Kreegi muusika on Vancouveri kammerkoori repertuaari jõudnud läbi Soome dirigendi Kari Turuneni.» Üle poole sajandi tegutsenud koori peadirigent on alates 2019. aastast soomlane Kari Turunen, kes toob oma kontserdi kavas kokku Eesti, Soome ja Kanada kooriloomingu. Kava keskme moodustavate Cyrillus Kreegi sajandivanuste teoste vaoshoitus ja samas sügav emotsionaalsus on paelunud dirigenti aastakümneid. Kreegi siiani värskena mõjuvate teostega tekitavad huvitavaid paralleele ja põimumisi nii tema kaasaegsete kui ka praegu tegutsevate heliloojate koorikompositsioonid.

Vancouveri kammerkoor (Kanada) ja dirigent Kari Turunen (Soome) annavad Eestis ainult kaks eksklusiivset kontserti: eile toimus kontsert Haapsalu toomkirikus ja täna on kontsert Tallinna Jaani kirikus algusega kell 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles