Hiiumaa kirjandusfestival tuleb taas

Kultuuritoimetus
Copy
Jaan Tootsen ja Tõnu Õnnepalu esinemas 2022. aasta Hiiumaa kirjandusfestivalil
Jaan Tootsen ja Tõnu Õnnepalu esinemas 2022. aasta Hiiumaa kirjandusfestivalil Foto: Toomas Kokovkin

Sel nädalavahetusel reedest laupäevani, 9.–11. juunil toimub taas Hiiumaa kirjandusfestival, seekord Kärdlas Vabrikuväljakul. Festival toob saarele mitmed tuntud eesti kirjanikud, teiste hulgas Leelo Tungal, Andrus Kivirähk, Indrek Hargla. Jaan Tootseni juhtimisel toimuvad Ööülikooli salvestused ja avatud on Eesti kirjastuste pop-up-raamatumüük.

«Hiiumaal ei ole seni päris oma raamatupoodi. Nii sündis idee kutsuda ellu kirjandusfestival, mis oleks huvitav sündmus saare külastajatele ja tooks värske kirjanduse koju kätte ka hiidlastele,» selgitas Hiiumaa turismiklastri juht Kristel Üksvärav.

Festival sai alguse eelmisel aastal, mis oli Hiiumaal kirjanduse teema-aasta. Korraldajate kinnitusel ei ole üritus sugugi ainult professionaalsete kirjanike kokkutulek või kultuurieliidi jutuklubi.

«Vestlused ja töötoad on nii koostatud, et igaühel oleks huvitav ning kuulamist ja mõtlemist jaguks lastelegi. Hiiumaa on nii inspireeriv keskkond, et paar päeva siin päriselt puhkamist, lõõgastumist ja mediteerimist ja igaühest võib saada luuletaja või näitekirjanik,» julgustas Üksvärav kõiki festivali programmiga tutvuma ning endale meeldivas vestlusringis osalema.

Festivali raames toimuvad vestlusringid kirjandusest ja raamatuesitlused, avalikud salvestused ning erinevad töötoad. Festivalil on ka muusikat, näitusi ja filme nii lastele, noortele kui täiskasvanutele.

Raamatust «Vapilõvi» räägivad raamatu autor Daniel Vaarik ja Kadri Tikerpuu. Karl-Martin Sinijärv pakub aga laupäeval, 10. juunil Ave Vita hoovis keskpäevakohvi. Jaan Tootseni juhtimisel toimuvad Ööülikooli salvestused:

  • «Hiiumaa kui tõlkijate paradiis»: Piret Saluri ja Tiiu Relve
  • «Hiiumaa loodus ajas ja ruumis»: Tiit Leito ja Jaan Tootsen

Põnevaid hetki ja tegevusi pakuvad mõlemal päeval lasteajakirjad Minu maailm, Hea laps ja Täheke. Kärdla kultuurikeskuses avatakse reedel kell 17 lasteraamatute illustratsioonide näitus «Piltidega imet tabamas», oma raamatuillustratsioone esitlevad: Anne Linnamägi, Catherine Zarip, Kadi Kurema, Katrin Ehrlich, Kertu Sillaste, Regina Lukk-Toompere, Tuulike Kivestu-Rotella, Ulla Saar, Viive Noor.

Laupäeval on võimalik proovida nii lastel kui täiskasvanutel luuletuse kirjutamist, salmiku ja voldikraamatu tegemist, samuti saab õppida mittevajalikust raamatust tegema hoopis sisekujunduselementi. Laupäeval ühendab kirjandusfestival Vabrikuväljakul väed Lastefestivaliga, mis algab kell 10 pannkoogihommikuga.

Laupäeval kell 15 tutvustab Ilona Martson Pikas Majas Ukraina pildiraamatuid, mis on tõlgitud eesti keelde.

Festivali filmiprogramm on valminud koostöös Hiiumaa kino ja Goethe instituudiga.

Hiiumaa kirjandusfestivali programm ja lisainfo: www.hiiumaa.ee/kirjandusfestival2023

Esimesel Hiiumaa kirjandusfestivalil salvestatud vestlusi ja loenguid saab vaadata Hiiumaa TV kanalilt: https://www.youtube.com/@hiiumaatv

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles