KULTUURIS KUUM Lauri Lagle: teater ei saa käia ainult mööda laudteed

Copy
Lavastaja Lauri Lagle kutsub publikut teatrisse kogema ja mõtlema. Vastused saavad sündida vaatamise tulemusena vaatajas endas.
Lavastaja Lauri Lagle kutsub publikut teatrisse kogema ja mõtlema. Vastused saavad sündida vaatamise tulemusena vaatajas endas. Foto: Taavi Sepp

Kolm aastat koos tegutsenud Ekspeditsiooni ja Von Krahli teatri trupp mängivad viimaseid ühiseid etendusi. Samal ajal arutatakse teatrite rahastamise üle, mille tulemustest sõltub, millised teatrid jäävad elama ja millised mitte. Kohtusime lavastaja Lauri Laglega mitte selleks, et niigi segast vett hägustada, vaid pöördusime hoopis selle juurde, milleta muutuvad praktilised asjad tähtsusetuks: miks teatrit teha, miks teatrit vaadata, miks teatrist rääkida. «Õiguse inimesi saali kutsuda võtab ära ilmselt ainult laiskus,» ütleb Lagle.

Mille kallal Ekspeditsioon praegu töötab?

Meie järgmine uuslavastus on «Reis metsa lõppu», mis põhineb Juhan Jaigi novellil, mis kirjeldab inimeste jäljetut kadumist metsa rüppe. Lugu tundub esmapilgul lõpetamata, sellel ei ole tavapärast kulminatsiooni, vaid oluliseks kujuneb inimese kadumine kui säärane, mida võib mõista ka metsas lahustumisena.

Aga meil on veel mitu lavastust ettevalmistuses: Katariina Unt loob Kumu saalis lavastuse «3ÕDE» tema enda väljatöötatud tekstiloome meetodil ja Ene-Liis Semper lavastab autorilavastuse Sakala 3 maja mustas saalis. Jarmo Rehal on autorilavastus «EIDOS».

Tagasi üles