Nädalavahetuse kunstifestival «Ma ei saa aru», mis pakub arusaamist

Kultuuritoimetus
Copy
Kunstifestival «Ma ei saa aru» 2022
Kunstifestival «Ma ei saa aru» 2022 Foto: Aron Urb

Sel nädalavahetusel, 9.–10. juunil toimub Telliskivi Loomelinnakus järjekorras juba kolmas kunstifestival «Ma ei saa aru», mis pakub mitmekülgseid kunsti-, heli- ja muusikateemalisi sündmusi. Festivali fookuses on sel aastal helikunst ja ka seekord on pea kogu programm külastajale tasuta.

Kui varem on festivali fookusteemad olnud tänavakunst ja skulptuur, siis sel aastal on pilgud suunatud pisut abstraktsemale kaasaegse kunsti vormile. «Helikunst, mis asub kaasaegse kunsti kontekstis endiselt veel üsna äärealal, on ääretult põnev ja kohati ka poleemiline meedium. Festivali ajal arutleme, mis vahe on muusikal ja helikunstil ning milline on meie kuulamise kultuur. Pakume võimalust kogeda helikunsti nii installatsioonide ja performance'ite, töötubade kui helide skautimise kaudu. Kogu festivali programm on taas «Ma ei saa arule» omaselt mitmekülgne ja mänguline,» räägib eesootavast festivali peakorraldaja Bianka Soe.

Kunstifestival «Ma ei saa aru» 2022
Kunstifestival «Ma ei saa aru» 2022 Foto: Aron Urb

Festivali raames toimub kolm sisukat arutelu helikunsti ja kaasaegse kunsti teemadel. Festivali avab vestlusring «Miks? Kes? Kus? Heli, muusika ja helikunst», kus saavad sõna Liisa Hirsch, Roomet Jakapi ja Raul Keller. Vestlust juhib Maarin Ektermann. Urmas Vaino juhtimisel vestlevad Natalie Mets, Kaupo Kikkas ja Silver Sepp festivali teisel päeval kuulamise kunstist ja kultuurist. Viimases vestluspaneelis «Helist väljas ehk kuulsad katsed kuulmisväljas» vaadeldakse helisid läbi teaduse prisma. Mõttevahetuses osalevad Andrus Aaslaid ja Maarja Merivoo-Parro, seda juhib Andrus Laansalu.

Laupäeval toimuvad Telliskivi Loomelinnaku õuealal mitmed ägedad performance’id: üles astuvad Kiwa, Gregor Kulla projektiansambel ja Hello Killu. Omalaadseid jalutuskäike ehk helide skautimisi viivad läbi luuletaja Sveta Grigorjeva ja kunstnik Marko Mäetamm. Pärastlõunast helimöllu loob Silver Sepp. Terve päeva toimuvad töötoad ja tegevused lastele ja peredele koostöös Vivita ja Maru Karu stuudioga. Loomelinnaku õuealal on ka turg.

Kunstifestival «Ma ei saa aru» 2022
Kunstifestival «Ma ei saa aru» 2022 Foto: Aron Urb

9. ja 10. juuni õhtutel toimub eriilmeline helide programm F-hoone Mustas saalis. Reedesel «Erinevate helide õhtul» astuvad üles Theodor Sink (ERSO), Roomet Jakapi, Tõnu Tubli Reworks, Kitty Florentine ja DJ Renzo van Steenbergen. Helikunstist on sügavalt mõjutatud laupäevane «Arusaamatu muusika õhtu», mille programmi on kokku pannud Üle Heli festivali kuraator Aivar Tõnso. «Arusaamatu muusika õhtul» astuvad üles Jung An Tagen (AT), junk dna (US/LT), Tehis (aka Alo Allik) (EE/UK), Tencu/eleOnora (EE), Algorütmid (EE) ja Murmer (aka Patrick McGinley, US/EE) esitleb oma uut albumit «Tether».

Festivali eel avati Telliskivi Loomelinnakus kaks mahukat helikunstinäitust. Loomelinnaku Rohelises saalis on eesti helikunstnike näitus «Sõna saab heli». Näitusel kohtuvad kunstnikud Erik Alalooga, Katrin Enni, Liisa Hirsch, Raul Keller, Mari-Liis Rebane, Sten Saarits ja Taavi Suisalu, et anda sõna helidele, mis on sündinud helide märkamise ja neile tähenduse andmise kogemusest. Näituse kuraator on Aivar Tõnso. Teine helikunstinäitus on koha sisse seadnud seni külastajatele suletud olnud endise tootmishoone ehk B-hoone koridoris, kuhu saksa kunstnikeduo Martin Recker ja Paul Hauptmeier on loonud 60 meetri pikkuse helikunstiinstallatsiooni «Aja rajad». Mõlemad näitused jäävad külastajatele avatuks 30. juulini 2023.

Samuti on sellel aastal kunstifestivali ja elektron.art koostöös valminud kuus taskuhäälingu osa, mis keskenduvad festivali fookusteemale, avades helikunsti erinevate nurkade alt, viies kuulaja helisid skautima ning viimaks sukeldudes ka festivalimelusse. Taskuhäälingud on leitavad voogedastuse platvormidel.

Kunstifestival «Ma ei saa aru» tahab tuua kaasaegset kunsti inimestele lähemale. Et seda eesmärki täita, on sündmuse programm loodud võimalikult mitmekesine. Festivalile on oodatud nii kunstikaugemad uudishimulikud, pered ja noored kui kunstivälja professionaalid.

Festivali korraldab Telliskivi Loomelinnak. Kunstifestival toimub koostöös valdkonna kogenud tegijate ja Telliskivi Loomelinnaku asukatega. Kogu programm on leitav koduleheküljel www.maeisaaaru.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles