GALERII JA VIDEO Tartlaste tänavakunst vaimustas Šotimaad!

Kultuuritoimetus
Copy

​8. juunil alanud NuArt Aberdeeni festivalil avati Tartu tänavakunstist rääkiv näitus «Hello Mister Police Officer», mis räägib Tartu kui maailma mõistes väikese linna tänavakunsti lugu. 

Šotimaal väljapanekut korraldav Stencibility festival soovib näitusega anda tänavakunsti kogukonnale aimdust Tartu tänavakunsti olemusest ning kutsuda huvilisi 2024. aastal külla Euroopa kultuuripealinna Tartusse. Festivalil osalevad ja Aberdeeni linnaruumis joonistavad kunstnikud KAIRO, Stina Leek, GUTFACE ja Edward von Lõngus.

Kultuuritoimetuse ajakirjanik Ralf Sauter käis Aberdeenis näituse avamisel ning vestles Stencibility juhi Sirlaga ning SA Tartu 2024 programmiliini Elu ja Keskkond juhi Triin Pikaga.

«Kõrvaltvaatajatele võib tunduda ehk ootamatu, et väikesest puust linnast tulevad kunstnikud suurele tänavakunsti festivalile tänavatele joonistama ja näitust avama,» rääkis näituse kuraator ja Stencibility üks korraldaja Kadri Lind. 

«Tartu tänavakunstil on oma isikupära ja väärtus ning meil on veel alles autentne tänavakunsti liikumine. Ka Tartu tänavakunstifestival Stencibility on võtnud enda eesmärgiks esindada algupärast rohujuuretasandi tänavakunsti, mis iseäranis hästi selle aasta NuArti teemaga sobib,» ütles Lind.

Näitus peegeldab, kuidas on ootamatult tekkinud elav tänavakunstikultuur, mis tuleneb soovist linnaruumi tähenduslikumaks, kaasavamaks ja kodusemaks muuta ning ise muutust luua. Näitus läheneb tänavakunsti illegaalsuse küsimusele läbi huumoriprisma, kutsudes muuhulgas mõtlema, milline on meie suhe kunstiga avalikus ruumis.

Pika ajalooga NuArti festivalil käivad igal aastal tänavatele töid loomas tänavakunstnikud üle maailma. Paralleelselt toimub tänavakunsti konverents, mille fookus on sel aastal «Rewilding» ehk tagasi tänavakunsti metsikute juurte juurde liikumine.

«Unistasime juba kümme aastat tagasi, et ka eesti kunstnikud võiksid NuArtil kaasa lüüa ja oleme pikalt Stencibility festivaliga selle võimaluse nimel tegutsenud. Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 toel sai see teoks ning Aberdeenis saab tutvuda tartlaste tänavakunstiga nii tänavatel kui ka galeriis,» jätkas Lind.

Näitus on Aberdeenis Print Room galeriis avatud kuni 17. juunini. Eelmine aasta avas Stencibility näituse «Hello Mister Police Officer» Berliinis ning tuleval aastal saab rändavat näitust näha Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles