UNUSTAMATU KONTSERDIÕHTU Terviserikke üle elanud muusikalegend naasis üle 20 aasta lavale

Kultuuritoimetus
Copy
Joni Mitchell võtmas vastu Gershwini auhinda 2023. aastal
Joni Mitchell võtmas vastu Gershwini auhinda 2023. aastal Foto: AP Photo/Amanda Andrade-Rhoades

Hittlaulude «Both Sides Now» ja «Big Yellow Taxi» ning mitmete liigutavate albumitega kuulsamate lauljate ridadesse tõusnud Joni Mitchell naasis 10. juunil kontsertlavadele, astudes peaesinejana publiku ette esimest korda üle 20 aasta, vahendab The Guardian.

2015. aastal tabas teda aneürusm, mis võttis lauljalt kõne- ja liikumisvõime, kuid sellele vaatamata õnnestus laulja Brandi Carlile'il tuua armastatud Joni Mitchll uuesti publiku ette.

Sümboolselt «Joni Jam'iks» ristitud esinemine toimus Brandi Carlile'i kontsertide raames, mis toimuvad Washingtoni osariigis. Juba eelmisel suvel tegi Joni Mitchell üllatusesinemise, kui Carlile andis kontserdi Newport Folk Festivalil, nüüd sai Mitchell esitada Carlile'i toetusel tervelt 24 laulu erinevatelt lauludelt läbi oma karjääri. Hittlaulude esitamisel tulid Mitchellile appi mitmed erikülalised, nende seas Marcus Mumford, Annie Lennox, Lucius ja Sarah McLachlan.

Carlile selgitas, et Mitchelli esinemisele antud nimi «Joni Jam» tuleb koosviibimistest Mitchelli Los Angelese kodus, kus kuulsad muusikud, nagu Paul McCartney ja Harry Styles, regulaarselt kokku saavad, et koos Mitchelliga turvaliselt elutoas muusikat mängida. Ka laupäevase kontserdi eesmärgiks oli Carlile'i sõnul kutsuda 27 000 inimesega publik Mitchelli elutuppa. Lavale olid meeleolu loomiseks toodud pudel veini, raamitud fotod lemmikloomadest ning mitmed diivanid, millele potsatasid istuma külalisesinejad.

Joni Mitchell, «Blue»
Joni Mitchell, «Blue» Foto: Plaadi Kaas

Kontserdil istus Mitchell teistest eespool ning hoidis käes keppi, mida laulja praegu liikumiseks vajab. Kuna tema kord erakordne hääleulatus on nüüd piiratud, laulis ta rohkem rääkivas stiilis ning juhatas publikut oma kommentaaridega läbi kolmetunnise laulukava, mis koosnes erinevatest Mitchelli paladest läbi mitme aastakümne.

Õhtu käigus meenutas Mitchell ka omapäraseid hetki oma karjäärist. Näiteks rääkis ta sellest, kuidas tuuritas ükskord koos Bob Dylani ja Van Morrisoniga ning pidi Dylani laulule käigu pealt uued sõnad mõtlema, kui mälu teda alt vedas. Morrison olla selle peale eriti solvunud, kuid Dylanile meeldis see hirmsasti. «Talle väga meeldib, kui midagi vussi keeran,» naljatas Mitchell.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles