GALERII Noored Eesti virtuoosid esitasid Mozarti loomingut

Kultuuritoimetus
Copy

Eesti uue põlvkonna virtuoosid pianist Tähe-Lee Liiv ja viiuldaja Triinu Piirsalu andsid nädalavahetusel kontserdi koos Tallinna Kammerorkestriga. Kavas oli lääne muusikaloo ühe suurima helilooja Wolfgang Amadeus Mozarti looming. Kontserti dirigeeris Kaspar Mänd. Vaata galeriist, kuidas kontsert möödus!

Õhtu sissejuhatuseks kõlas avamäng populaarsele ooperile «Figaro pulm», mis on üks tähtsamaid teoseid itaalia opera buffa žanris. Seejärel astus lavale Triinu Piirsalu, et mängida Mozarti viiulikontserti nr 5, tuntud ka «Türgi kontserdi» nime all.

Olles äsja naasnud inspireerivalt aastalt Norrast ja tutvunud põhjalikult sealse Hardangeri viiuliga, ütles Triinu Piirsalu kontserdi eel, et see pill on mõjutanud tema mängimist klassikalisel viiulil ja neid mõjutusi pani ta ka oma esitusse. Publik meelitas aplausiga välja lisaloo, mida noor viiuldaja mängis Hardangeri viiulil.

Kontserdi teine avamäng pärines Mozarti viimasest Lorenzo da Ponte libretole loodud ooperist «Così fan tutte» («Nii teevad kõik»), anekdootliku süžeega opera buffa’st, milles kaks sõpra panevad kihlveo peale proovile oma pruutide truuduse. See lugu juhatas sisse noore klaverisolisti Tähe-Lee Liivi etteaste.

Tähe-Lee Liiv mängis Mozarti klaverikontserti nr 23, milles helistikud muutuvad mängleva kergusega ning muusikalisi teemasid põrgatatakse solisti ja orkestri vahel hoogsa hõlbuga. Nii nagu paljud Mozarti teosed, kõlas ka see teos positiivselt ja helgelt.

Kontsert toimus tunnustusena noortele virtuoosidele varasematelt Eesti auhinnakonkurssidelt: 2019. aastal pälvis Tähe-Lee Liiv IX Eesti pianistide konkursil Tallinna Filharmoonia eripreemia ning 2020. aasta pälvis Triinu Piirsalu Eesti Keelpillimängijate Konkursi Eduard Tubin 115 Tallinna Filharmoonia eripreemia.

Täna õpib Triinu Piirsalu Sibeliuse Akadeemias, kuid veetis vahetusaasta Oslo Muusikakolledžis. Aprillis pääses ta koos nelja noore väljapaistva norra muusikuga Bergeni Filharmoonikute poolt soleerima traditsioonilisele kontserdile «De Unges Konsert», millega kaasnes Griegi Fondi preemia.

Tähe-Lee Liivil on paralleelselt käsil õpingud kahes kõrgkoolis - Londoni Kuninglikus Muusikakolledžis ja Berliini Barenboim-Said Akadeemias. Aprillis pälvis ta Eesti Hansa Grupi Noore Muusiku Fondi stipendiumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles