Aegumatu armastuslugu: veel üks Tammsaare romaan jõuab kinolinale

Kultuuritoimetus
Copy
Tammsaare loodud hurmur Rudolfit kehastab filmis Mait Malmsten.
Tammsaare loodud hurmur Rudolfit kehastab filmis Mait Malmsten. Foto: Kaader filmist

A. H. Tammsaare romaani «Elu ja armastus» ainetel valmib uus kodumaine linateos režissöör Helen Takkini juhtimisel. Üht Tammsaare tuntumat armastajapaari Rudolfit ja Irmat mängivad Mait Malmsten ja Karolin Jürise, kellele lisaks teevad filmis kaasa Loviise Kapper, Ursel Tilk, Alo Kõrve, Tõnis Niinemets ja teised.

Režissöör Helen Takkini sõnul pole «Elu ja armastus» tüüpiline armastusfilm, aga see on film armastusest. «Armastusloo katte all võivad olla peidus toksilised käitumismustrid ja võimusuhted. Läbi selle filmi tahan näidata, kui kõrget hinda makstakse mõnikord romantiliste illusioonide eest. Minu jaoks on see väga isikliku alatooniga lugu, mis avab psühholoogilisi aspekte, mida paljud tunnevad, kuid millest tihti ei räägita,» rääkis Takkin.

A. H. Tammsaare samanimelisel romaanil põhinev mängufilm viib meid ühe ootamatu armastusloo keskmesse, kus kaks Eesti kirjandusest tuntud ikoonilist tegelast, Rudolf ja Irma, elu ja armastuse järskude pööretega silmitsi seisavad. Esmakordselt täispika mängufilmina ekraanidele jõudev «Elu ja armastus» annab aegumatutele teemadele värske vaatepunkti, luues üllatavaid paralleele tänapäevase maailmaga.

1933. aasta suvel tuleb paremaid võimalusi otsiv Irma maalt linna sugulase Lonni juurde. Irma on keskkonnavahetusest vaimustuses, Lonni aga linnaelus pettunud ja näeb Irma tulekus uut värskust ka enda jaoks.

Keskealine trükitööstur Rudolf palkab noore Irma enda luksuslikku korterisse teenijaks. Mehe sarm ja salapära paeluvad tüdrukut ning üsna varsti löövad tunded lõkkele. Nad abielluvad, kuid siis hakkavad Rudolfi käitumises ilmnema ebakõlad, mis panevad tõelisest armastusest unistanud Irma äärmiselt keerulisse olukorda.

Vastandlik armastuslugu on asetatud poliitilisele taustale, kus vapside ja president Pätsi vaheline mõõduvõtt depressiooniajast pakitsevat õhustikku veelgi pingestab.

«Elu ja armastus» on lühifilmide ja reklaamidega auhindu võitnud režissöör Helen Takkini debüütmängufilm. Filmi produtsentideks on Taska Filmist Kristian Taska ja Adeele Tähemaa («Nimed Marmortahvlil», «1944», «Talve», «O2», «Apteeker Melchior»), Apollo Film Productionsist Tanel Tatter ja Veiko Esken («Talve», «Soo», «Apteeker Melchior»). Filmi operaator on Alvar Kõue, kunstnik Kamilla Kase, kostüümikunstnik Anu Lensment, helilooja Mick Pedaja, stsenarist Martin Algus («Soo», «Kalev», «Talve», «Sangarid»).

Peaosades Karolin Jürise (Irma), Mait Malmsten (Rudolf), Loviise Kapper (Lonni) ja Ursel Tilk (Eedi). Teistes rollides Alo Kõrve, Tõnis Niinemets, Steffi Pähn, Kristiina-Hortensia Port, Getter Meresmaa, Markus Luik, Helgur Rosental, Markus Habakukk ja Mihkel Kabel.

Film jõuab kinodesse 16. veebruaril 2024.

A. H. Tammsaare samanimelisel romaanil põhinev mängufilm viib meid ühe ootamatu armastusloo keskmesse
A. H. Tammsaare samanimelisel romaanil põhinev mängufilm viib meid ühe ootamatu armastusloo keskmesse Foto: Kaader filmist
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles