SUVELAVASTUS Autoritaarse ajupesu absurdikomöödia

Pille-Riin Purje
, teatrivaatleja
Copy
Professor (Karol Kuntsel) ja Õpilane (Lena Barbara Luhse) Nuutrumi «Õppetunnis».
Professor (Karol Kuntsel) ja Õpilane (Lena Barbara Luhse) Nuutrumi «Õppetunnis». Foto: Rasmus Kull/Nuutrum

Absurdiklassiku Eugéne Ionesco «Õppetunni» publiku seas Tartu uue anatoomikumi ringauditooriumis nägi 11. juuni pärastlõunal vähem tudengiealisi, rohkem vanemaid prouasid. Elukestev (teatri)õpe on, teadagi, teretulnud.

Teater Nuutrum lubab lahkelt nii kodulehel kui ka kavalehel: «Heast huumorist, teravatest teemadest ning värvikatest tegelastest laetud näidend annab kaasaelamise rõõmu ka kõige nõudlikumale vaatajale.» Optimistlik prognoos, ent rõõm ei ole just esimene märksõna, mis lavastuse edenedes ja auditooriumist lahkudes kõlama jääks. Ehk oleks kohasem ühest näidendi sisukokkuvõttest leitud hoiatus psüühilise vägivalla ja veel mitme asja suhtes, mida ei saa ära rääkida. Vanusepiirang 12+ on igati omal kohal.

Ionesco ühevaatuseline näidend «La Leçon» esmalavastati 1951. aastal – Pariisi Théâtre de la Huchette’i mängukavas püsib see juba 66 aastat. Oh jah, inimkond paraku ei muutu. Lisandub ainult embleeme ja eraldusmärke, seda rõhutab teravmeelselt Priit Strandbergi lavastuse finaal, kus Professori kui jõulupuu külge riputatakse tubli hulk «ehteid» ja alltekst paisub praegusaegse poliitabsurdini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles