ÜHE MAALI LUGU Gustav Klimti kõige erilisem portree võib seada Euroopa müügirekordi (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Sotheby's loodab erakordse maali müüa vähemalt 65 miljoni naelaga
Sotheby's loodab erakordse maali müüa vähemalt 65 miljoni naelaga Foto: Sotheby's

Kuulsa maalikunstniku Gustav Klimti loodud portree, mida on kirjeldatud kui südamlikku austusavaldust täielikule ilule, müüakse Londonis selle kuu lõpus vähemalt 65 miljoni naela eest. Teos «Daam lehvikuga» («Dame mit Fächer») jäi Klimti viimaseks täielikult lõpetatud portreeks, vahendab The Guardian.

Kui Klimt 1918. aastal oma ateljees insuldi ja kopsupõletiku tagajärjel ootamatult suri, võis selle portree täielikult lõpetuna leida molbertil seismas. Klimt oli surres 55-aastane.

Tema viimasest lõpetatud portreest on saanud üks pilkupüüdvamaid ja väärtuslikumad kunstiteoseid kogu Euroopas, ütles oksjonimaja Sotheby's, kes paneb maali müüki ligi 30 aastat pärast seda, kui see läks praeguste omanike kätte.

«Tegemist on viimase portreega, mille Klimt enne oma varast surma lõpetada jõudis. Sel ajal oli ta oma loomingulises tipus ning lõi oma kõige terviklikumaid ja eksperimentaalsemad teosed,» selgitas Sotheby'si impressionistliku ja moodsa kunsti osakonna juht Helena Newman.

«Paljud sel perioodil valminud portreed, mille järgi Klimti praegu tuntakse, olid tellimustööd. See portree oli aga sootuks midagi muud - tehniline tour de force, piire murdev eksperiment ning südamlik austusavaldus täielikule ilule,» lisas Newman.

Noorpaar suudlemas Gustav Klimti kuulsaima maali «Suudlus» ees
Noorpaar suudlemas Gustav Klimti kuulsaima maali «Suudlus» ees Foto: ALEX HALADA / AFP

Portree kujutab nimetut naist, kelle kaudu Klimt väljendab oma sügavat tõmmet Hiina ja Jaapani kultuuri ning kunsti poole. Maal on umbes ühe ruutmeetri suurune.

Pärast Klimti surma sai «Daami lehvikuga» endale tema lähedale sõber Erwin Böhler. See on üks vähestest Klimti teostest, mis on siiani olnud eraisiku omanduses.

Eelmisel aastal müüdi Klimti loodusmaal «Kasemets» New Yorgis peaaegu 105 miljoni dollari eest. Kui «Daam lehvikuga» müügihind ületab 65 miljoni naela künnise, teeb see Euroopas müügirekordi, sest kalleim Euroopas müüdud maal on siiani Alberto Giacometti «Kõndiv mees», mis osteti samuti 65 miljoni naelaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles