AK Kiriloomad, kariloomad ja koer, kes sõi saunaukse ära

Margus Haav
, reporter
Copy
Anu Raud mõistab, mida loomad räägivad – ta kuulab neid südamega.
Anu Raud mõistab, mida loomad räägivad – ta kuulab neid südamega. Foto: Elmo Riig/Sakala

Tekstiilikunstnik Anu Raud tunneb muude lõngade kõrval ka jutulõnga. Tema ilukirjanduslik debüüt «Kuue ruuduga aken» tõestas seda suurepäraselt ja äsja ilmunud «Hea karjane», millest leiab 30 juttu loomadest ja lindudest, annab sellele üksnes kinnitust.

Anu Raud teab, et meie esimesed võõrkeeled on lindude ja loomade keeled. Hakkad mõistma hoolimise ja hoolitsemise tähendust. Tema elus on loomad alati tähtsal kohal olnud. Kui hiljuti tema suure juubeli eel juttu puhusime, nentisime mõlemad, et küllap nad teavad hoopis rohkem, kui välja näitavad. Loomad ei lobise liiga palju, aga neist saab hästi aru. Loomadele saab õpetada trikke, aga kindlasti saavad loomad inimestele nii mõndagi õpetada.

Kuulab südamega

Loom on loomulik, ta ei oska valetada. Loom näeb seda, mida inimene kas ei oska või ei suuda enam märgata. Kes meist poleks kuulnud ja ehk isegi näinud, kuidas kassid korraga tähelepanelikuks muutuvad ning eri nurkadest ühte ja sedasama punkti vaatavad. Loomad armastavad inimest sellisena, nagu too on. Neile pole oluline oma inimese välimus või ühiskondlik positsioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles