ARVUSTUS Raamatud, mis aitavad meil elada, võidelda... ning võita iseennast

Alvar Loog
, toimetaja
Copy
Imbi Paju (paremal) 17. mail oma raamatu «Kirjanduskliinik» esitlusel, vasakul kunstnik ja muusik Lotte Jürjendal, kellega koos valmis esitlusel performance «Ma näen Sind oma silmades».
Imbi Paju (paremal) 17. mail oma raamatu «Kirjanduskliinik» esitlusel, vasakul kunstnik ja muusik Lotte Jürjendal, kellega koos valmis esitlusel performance «Ma näen Sind oma silmades». Foto: Olev Mihkelmaa

Imbi Paju värske teos «Kirjanduskliinik» on ühtaegu nii teoreetiline kui praktiline katse rakendada humanitaaria kullavaramu terapeutika vankri ette ning pakkuda inimesele seeläbi lepitust iseenese, tegelikkuse ning ajalooga.

Elame ajastul, kus valitseb seisukoht, et inimene vajab pidevalt ja progresseeruvalt päästmist iseenda käest. Ent ühtlasi elame ajal, mil näib, et isiksuse (ja teda ümbritseva sotsiaalse reaalsuse) teravate nurkade silujana on rahvameditsiini klassikalised vahendid – nagu näiteks alkohol, irratsionaalsel hirmul baseeruv usk jumalasse, rämpstelevisioon, dionüüsiline vägivald, kehakultuur, hallutsinogeenid, looduslähedane elustiil jms – kaotamas oma maagilist mõju.

Aga mida nende asemele pakkuda? Kuidas peaks praegusaja inimene oma hingekese eest hoolt kandma? Kuidas hoidma end psühhofüüsiliselt üha uute kannatuste tarbeks töökorras?

Naljaga pooleks võib öelda, et Eesti imeravitsejate ja eneseabigurude turul on nüüd Imbi Paju näol juures üks ambitsioonikas tegija, kes aitab korraldada inimese suhteid nii iseenese kui ka (ajaloolise) tegelikkusega. Mõttelistest konkurentidest eristab teda asjaolu, et pühitsetud vee, antidepressantide, ilukirurgia, palvehelmeste, kristallide, joogamati, vabastavate hingamisharjutuste, lingam’i- ja yoni-massaaži jms asemel on tema kasutatud ja propageeritud võluvitsaks avalikust kirjasõnast vahendatud võõrad mõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles