EESTI FILMIKLASSIKA RÄNDAB Leida Laiuse meistriteos linastub suurel rahvusvahelisel filmifestivalil

Kultuuritoimetus
Copy
Kaader Leida Laiuse filmist «Varastatud kohtumine»
Kaader Leida Laiuse filmist «Varastatud kohtumine» Foto: Filmikaader

30.06.–08.07. toimub Tšehhis 57. korda Karlovy Vary rahvusvaheline filmifestival. Sel aastal valiti festivali programmi nimega «Out of the Past» Leida Laiuse mängufilm «Varastatud kohtumine».

Karlovy Vary rahvusvaheline filmifestival on üks prestiižsemaid filmifestivale Kesk- ja Ida Euroopas ning ühtlasi ka üks vanimaid A-kategooria filmifestivale. Igal aastal linastub festivalil ligi 200 filmi, mida iseloomustab eriline visuaalne stiil. Programm «Out of the Past» koondab enda alla hoolikalt valitud silmapaistvad pärandifilmid.

«Varastatud kohtumine» (rež. Leida Laius) on 1988. aastal valminud Tallinnfilmi mängufilm, mis on ühtlasi ka režissöör Leida Laiuse viimane film. Filmi keskmes on äsja vanglast vabanenud Valentina, kes Eestisse naastes asub otsima Jüri-nimelist poega. Valentina ütles Jürist aastaid varem lahti, kuid arvab nüüd, et poja abiga saaks ta elu tagasi rööbastele. Filmi osatäitjad on Maria Klenskaja, Andreas Kangur, Kaie Mihkelson ning Lembit Peterson. Leida Laius on nimetanud «Varastatud kohtumist» mõtteliseks järjeks filmile «Naerata ometi».

Karlovy Varysse sõidavad filmi esitlema produtsent Piret Tibbo-Hudgins ning filmi stsenaariumi toimetaja Tiina Lokk.

Leida Laius filmi «Varastatud kohtumine» peaosalise Andreas Kanguriga 1988.
Leida Laius filmi «Varastatud kohtumine» peaosalise Andreas Kanguriga 1988. Foto: Tallinnfilm/Rahvusarhiivi Filmiarhiiv

««Varastatud kohtumise» valimine Karlovy Vary filmifestivali vanemate filmide eriprogrammi kinnitab, et film ei ole sugugi ajale jalgu jäänud, hoopis vastupidi. Filmi teema on aegade ülene, kuid tänases hektilises maailmas eriti asjakohane – kõneleb see ju inimese igatsusest armastuse, kodu ja mõistmise järele. Leida Laiusel on õnnestunud luua maailm ja tegelaste galerii, kellest iga viimane kui üks väärib kaastunnet. Tundub, et see kombinatsioon on festivali programmikoostajate hinge puudutanud ja selle üle on ainult hea meel. Lisaks on film hiilgavalt restaureeritud, mõjudes igati kaasaegse linateosena,» sõnas Piret Tibbo-Hudgins.

Leida Laius on kahtlemata üks tähtsamaid Eesti režissööre ning sel aastal möödus tema sünnist 100 aastat. Märtsis korraldati selle puhul ka juubelinädal, mis tõi Leida Laiuse loomingu uuesti suurtele ekraanidele üle Eesti. Sel aastal oleks tähistanud oma 80. sünnipäeva ka filmi operator Jüri Sillart.

See on üks viimaseid, kui mitte viimane Jüri Sillartist tehtud pilt – päeval enne siirdumist teisele kaldale. Koolis, rahulolevana.
See on üks viimaseid, kui mitte viimane Jüri Sillartist tehtud pilt – päeval enne siirdumist teisele kaldale. Koolis, rahulolevana. Foto: Tõnu Talpsep

«Nii Laiuse kui Sillarti sünniaastapäevi arvesse võttes on äärmiselt märgiline, et värskelt restaureeritud film «Varastatud kohtumine» jõuab just sel aastal suurele ekraanile ka rahvusvaheliselt ja seda nii olulisel festivalil nagu Karlovy Vary,» sõnas Eesti Filmi Instituudi filmipärandi osakonna juht Rain Põdra.

Filmi restaureerimine sai teoks Euroopa filmiarhiivide ühenduse ACE (Association des Cinémathèques Européennes) programmi «A Season of Classic Films» toel, mis kuulub Euroopa Komisjoni Loov Euroopa MEDIA programmi.

Filmi «Varastatud kohtumine» on võimalik vaadata Arkaadris, Jupiteris, Telias, Elisas ja ka Netikinos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles