GALERII Hiiumaal tähistasid Eesti muusikaelu tipud Rudolf Tobiase 150. sünniaastapäeva

Kultuuritoimetus
Copy

18. maist kuni 17. juunini toimusid Hiiumaal helilooja Rudolf Tobiase 150. sünniaastapäevale pühendatud kontserdid, kus esinesid Eesti muusikaelu tipud, teiste seas ERSO, Mari ja Mihkel Poll, Ain Anger ja teised. Kontserdiprogrammile pani 17. juunil punkti Eesti Rahvusmeeskoor. Vaata galeriist, kuidas meeleolukas muusikapidu möödus!

Pidupäevade ajal esitleti ka Tobiase juubelipostmarki ning Elke Voelkeri raamatut «Rudolf Tobias» eestikeelset väljaannet.

Hiiumaal Käinas sündinud helilooja ja organist Rudolf Tobias (1873–1918) on üks eesti rahvusliku heliloomingu ja muusikakultuuri tekkimise ja kujunemise juhtfiguure. Ta on esimene eesti rahvusest helilooja, kes omandas akadeemilise kompositsioonihariduse (Peterburi konservatooriumis).

Tobiase kirjutatud on eesti muusika esimene sümfooniline teos (avamäng «Julius Caesar», 1896), esimene kantaat («Johannes Damaskusest», 1897), esimene klaverikontsert (1897), esimene klaverisonaat (1897), esimene keelpillikvartett (1899), esimene oratoorium («Joonase lähetamine», 1909), esimene programmiline helitöö («Walpurgi burlesk», 1910). Tobiase loodud on ka Eesti esimesed arvestatavad klaveriteosed ning esimesed polüfoonilised helitööd klaverile ja orelile.

«Eesti muusika pidupäevad Hiiumaal: Rudolf Tobias 150» korraldaja on Hiiumaa Kultuuri Selts MTÜ, kunstiline juht Arne Mikk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles