MILJONEID VÄÄRT KUNSTITEOS Selgus sajanditeks haihtunud suurejoonelise maali tegelik autor

Kultuuritoimetus
Copy
Püha Sebastianust kujutava 17. sajandi maali autorina on tuvastatud Peter Paul Rubens
Püha Sebastianust kujutava 17. sajandi maali autorina on tuvastatud Peter Paul Rubens Foto: Sotheby's

Flaami maalikunstniku Peter Paul Rubensi umbes 400 aastat tagasi lõpetatud suursugune maal, mis sajanditeks haihtus ja pärast väljailmumist teisele maalikunstnikule omistati, on nüüd korrektselt identifitseeritud Rubensi maalina ning läheb müüki tõenäoliselt ligi 7,7 miljoni dollari eest.

Püha Sebastianust ja kahte inglit kujutava Rubensi maali tellis usutavasti Itaalia aadlik ja väejuht Ambrogio Spinola. Rubens lõpetas teose arvatavasti 1606.–1608. aastatel Itaalias või 1609.–1610. aastatel Antwerpenis.

Kuigi nüüd on maali saamislugu tänu põhjalikule röntgenuuringule ja analüüsile selgemaks saanud ja autorina tuvastatud Rubens, peeti seda pikalt Laurent de la Hyre'i tööks. Varem oli maal pikalt kadunud. See kadus jäljetult 1730. aastal ja ilmus taas välja kaks sajandit hiljem, 1963. aastal Missouris. Praeguse omaniku kätesse jõudis maal 2008. aastal ja siis hinnatigi selle autoriks Laurent de la Hyre.

300 aastat kadunud olnud ja valesti identifitseeritud maal läheb järgmisel kuul Sotheby oksjonil müüki. Lõplikuks hinnaks saab eeldatavasti kuni 7,7 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles