Draama nõukaajast: Franz Malmsteni lavastatud tudengifilm jõuab publiku ette

Kultuuritoimetus
Copy
Franz Malmsten
Franz Malmsten Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp

PÖFFi armastusfilmide festivali Tartuff avab esimest korda kodumaine tudengifilm, Franz Malmsteni «Üle piiri». 22-minutiline draama, mis võitis äsja festivalil Best of BFM neli auhinda, jõuab publiku ette 31. juulil, kui Tartu Raekoja platsil avatakse Eesti suurim vabaõhukino.

Filmi tegevus leiab aset Nõukogude ajal, kui Peipsi järve ääres elav Jakop peab otsustama, kas võimude eest põgenevate inimeste petmisega teenitud tasu kaalub üles südametunnistuse puhtuse hinna. Lugu põhineb Martin Alguse novellil «Põgenikud» ja selle peaosas on Jaan Rekkor.

««Põgenikud» jäi silma oma karguse ja peidetud poeetilisuse poolest. Loo tuumaks on inimesed, kes võitlevad enda tumedama poolega, varjates oma valesid nii teiste kui iseenda eest. Kuigi tegevus toimub Nõukogude ajal, ei jää sealne maailm kaugeks ja kõnetab ka praeguses geopoliitilises olukorras. Enesekesksus, millega peategelane loos võitleb, ei ole inimestest ajaga kadunud ning tänapäev pakub selle näitamiseks vaid uusi viise,» on öelnud režissöör ise oma filmi saateks.

Jaan Rekkor filmis «Üle piiri»
Jaan Rekkor filmis «Üle piiri» Foto: Filmikaader

Linateos valmis Tallinna Ülikooli Balti filmi, meedia ja kunstide instituudi filmikunsti eriala teise kursuse tööna, mille eesmärk oli ekraniseerida vabalt valitud eesti kirjaniku teos. Filmi stsenarist on Marian Vridolin, operaator Markus Muide, kunstnik Kaisa Tamme, monteerija Kadri Ligi, helilooja Ingrid Rabi ja helirežissöör Andreas Jõesaar. Produtseeris Henry Laasalu.

Tartuffi juhi Johan Kudu sõnul on tudengifilmi esiletõstmine festivali avaõhtul kummardus meie filmikoolile ja nendele noortele autoritele, kes hakkavad peagi kujundama eesti filmi nägu. Tegu on juba kolmanda korraga, kui Tartuffi esimesel päeval jõuab ekraanile uus kodumaine lühifilm. Mullu avati festival Sander Joone animafilmi «Sierra» Eesti esilinastuse ja tunamullu Rao ja Pauline Heidmetsa animafilmi „Kood” maailmaesilinastusega.

Festivali avaõhtu lõpetab pikk film, Michael Manni 1995. aastast pärit klassikaline kriminaalpõnevik «Pinge», milles pühendunud politseinik (Al Pacino) ajab taga mitte vähem pühendunud röövlit (Robert De Niro) – vaatajate ees rullub lahti tõeliselt pingeline kassi ja hiire mäng. Tegu on ühe oma žanri kõige mõjukama linateosega, mis on inspireerinud kümneid kui mitte sadu järgnevaid filme.

«Vanemad kullaprooviga filmid on oodatud paljudes maailma vabaõhukinodes – loodetavasti võtab need hästi vastu ka Tartu publik,» ütles Tartuffi programmikoostaja Helmut Jänes. Kokku jõuab 31. juulist 5. augustini toimuva Tartuffi suurele väliekraanile 12 armastusest kõnelevat filmi, lisaks näidatakse Tartu Elektriteatris dokumentaal- ja lastefilme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles