KOLETISLIKU KIRURGI LUGU Kolme inimese elu võtnud arstist valmib dokumentaalsari

Kultuuritoimetus
Copy
Paolo Macchiarini Stockholmis kohtus
Paolo Macchiarini Stockholmis kohtus Foto: Caisa Rasmussen/TT

Netflixi jaoks valmib doksari Šveitsist pärit kirurgist Paolo Macchiarinist, vahendab Deadline. Kord kõrgelt hinnatud Macchiarini sai kolme patsiendi ründamise ning dokumentide võltsimise eest 2019. aastal 16 kuu pikkuse vanglakaristuse. 

Taastusmeditsiinile spetsialiseeruv Macchiarini paigaldas patsientidele pealtnäha revolutsioonilisi sünteetilistest hingetorusid, kuid kolm patsienti suri pärast operatsiooni ning sama saatus oleks tabanud ka neljandat, kui temalt ei oleks hingetoru varakult eemaldatud.

Kolmeosalise sarja tootjaks on Suurbritannia produktsioonifirma Nutopia, kes tegi ka sarja «Limitless» Chris Hemsworthiga ning «Kuninganna Cleopatra». Seriaali tööpealkirjaks on «Halb kirurg: Armastus noa all». Dokumentaalsari loodab heita valgust Macchiarini kord imestusväärsena paistnud tööle. Kui kõrgelt langenud kirurgi veel hinnati, nähti teda suure innovaatorina taastusmeditsiinis.

Kuigi mitu surmaga lõppenud operatsiooni tegi Macchiarini patsientidele, kelle ellujäämislootus oleks olnud väike, opereeris Macchiarini ka Krasnodaris venelanna Julia Tuulikut, kes oli enne operatsiooni heas tervislikus seisus, kuid pärast lõikust suri temagi. Seejuures tuli hiljem välja, et Macchiarinil polnud Venemaal töötamiseks luba. Ühtlasi valetas Macchiarini patsientidele oma uurimustöö kohta.

Kui 2016. aastal vallandati kirurg Stockholmis asuvast Karolinska instituudist, väitis Macchiarini, et ta ei teinud otsust patsiente opereerida üksi ja enne seda kaalus ta kolleegidega ka võimalust siirdada elundidoonorilt saadud organ, kuid selleks ei olnud kirurgi sõnul piisavalt personali ega laboriressursse.

Kohtus aga öeldi: «Macchiarini teadis ohust, et lõikused võivad tekitada patsientidele kannatusi ning kehalisi vigastusi, aga tal oli sellest ohust ükskõik, olgugi et ta uskus oma meetodite efektiivsusesse.»

Macchiarinist valmiv seriaal vaatleb ka Macchiarini eraelu, näidates kompulsiivse valetaja väljakujunemist, tema punutud pettuste rägastikku ning kuidas Macchiarinil õnnestus teha enda kihlatuks reporter, kes seisis Macchiarini kõrval isegi siis, kui kirurgi hea maine purunes. Seriaali režissöör on Ben Steele ning Netflixi jõuab see juba 2023. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles