Suri üks geniaalsemaid saksofoniste

Kultuuritoimetus
Copy
Saksofonist Peter Brötzmann
Saksofonist Peter Brötzmann Foto: IMAGO/Votos-Roland Owsnitzki

22. juunil suri 82-aastaselt Saksa saksofonist ja klarnetist Peter Brötzmann, kes 60ndatel alanud karjääriga andis märgilise panuse Euroopa free jazz'ile.

Eksperimentaalne ja kartmatu Brötzmann, kes õppis saksofoni ja klarnetit mängima iseseisvalt, andis välja kümneid albumeid ning salvestas või esines koos Cecil Taylori, Keiji Haino, Willem van Maneni, Mats Gustafssoni, William Parkeri, Evan Parkeri, Ken Vandermarki, Conny Baueri, Joe McPhee, Paal Nilssen-Love'i ja paljude teistega.

«See on küll mees, kelle muusika mind palju mõjutas,» kommenteeris saksofonist Maria Faust Facebookis. «Mul on hea meel, et sai ta veel enne haigust Jazzkaarele koos Heather Leighiga. Kahju oli vaadata, kuidas me isehakanud impromuusikud saalist pärast esimest lugu välja marssisid, kommentaariga «täiesti kohutav».»

Jazzkaarel esines Brötzmann 2019. aastal koos Heather Leighiga, kes alates 2015. aastast tuuritasid tandemina Euroopas, Ameerikas, Uus-Meremaal, Austraalias ja Jaapanis. Muusikute aastakümnete kogemus võimaldas mõttekiirusel tekkivaid improvisatsioone, milles peitus ka hingestatud sügavust.

Eesti džässisõbrad kohtusid Brotzmanniga juba 1991. aastal Pärnu Fiestal. Väsimatu muusikaliste piiride nihutamise kõrval on Brötzmann nime teinud ka graafilise disainerina, kujundades plaate, plakateid ja muusikavisuaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles