Eestlasest newyorker, mees, kes oskas elada hetkes

Kultuuritoimetus
Copy
Andres Männik purjekal
Andres Männik purjekal Foto: Erakogu

Andres Männik oli eestlasest newyorker, mees, kes oskas elada hetkes. Ta ütles, et ei tundnud end selles linnas kunagi üksinda. Teda ning tema uljust ja uudishimu jäävad tänulikult mäletama sajad erinevate põlvkondade eestlased ja newyorkerid, keda ta ühel või teisel moel aidanud ja kindlasti inspireerinud on.

17. juunil 2023. a lahkus New Yorgis 89-aastasena Andres (Andy) Männik - New Yorgi väliseesti kogukonna võtmefiguur, kes oli varastel 1970ndatel New Yorgi avangardis oluliseks kultuurikorraldajaks ning kes on olnud aastakümneid eesti kultuuriringkonna jaoks kui New Yorgi kultuurimajakas.

Andres Männik sündis 15. veebruaril 1934. aastal Tartus arhivaaride Olga Männiku ja Erik Tenderi pojana. Andres elas esimesed eluaastad koos ema Olgaga Tartus ning suviti sugulaste juures Vaivaras, Kannuka külas. 1941. a juuniküüditamisest pääsesid ema Olga ja Andres tänu Valga tänaval kohatud sõbrale, kes neid juhuslikult piknikule ja ujuma kutsus. Pärast seda pagesid nad sugulaste juurde maale ja sealt enam kui nädalaks metsa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles