Marss läbi metal’i: Tankisti teemaalbum mõistab hukka totalitaarsed režiimid

Kultuuritoimetus
Copy
Ansambel Tankist
Ansambel Tankist Foto: Tankist

Eesti metal-bänd Tankist avaldas Nõukogude sunnitöölaagrite näitel totalitaarsete režiimide repressioone hukka mõistva teemaalbumi «Forced Equal». Bändi järjekorras teine kauamängiv lähtub stilistiliselt thrash metal'i alusraamistikust, ehitades sellele aina süngemaid ja eksperimentaalsemaid black ja death metal'i kihte. Plaat on kohe saadaval digitaalselt ja ette saab tellida ka lisalugudega laiendatud CD-versiooni.

Bändi juhtfiguur Kevin Marks kommenteerib, et kõigi liikmete koostöös sündis Tankisti kõige õudsem, vihasem ja mitmekülgsem väljaanne. «Albumi teemaks on repressiivne kord, mis ei pilguta inimloomust moonutades silmagi,» ütleb ta ja täpsustab, et teemaalbumit läbib otsast lõpuni üks narratiiv, mille peategelane on ise üks rõhujatest, kes inimesi asumisele ja laagritesse saadab, kuid võimutsejate soosingu kadumisel langeb ka ise Gulagide püünisvõrku.

«Võika teema toetuseks pidi ka muusika muutuma jõhkramaks, nii et leidsime teatud motiivid, mõtted ja harmooniad, millega anda edasi totalitaarse hirmuvalitsuse kõduneva rusika hõngu,» lisas ta, rõhutades, et pika pühendunud töö tulemusel on sündinud plaat, milles ei pea pettuma ükski vana ega uus kuulaja.

Laulutekstide kaasautor Fengarm avab temaatikat veelgi: «Kevin otsustas teemaalbumi loomise pärast Solženitsõni «Gulagi arhipelaagi» lugemist ja teades, et kirjutame tekstid niikuinii koos, olin mõttega kohe päri.» 

Ta lisab, et ainest andsid veel teisedki teosed, eeskätt Šalamovi «Kolõma jutud» ja Kevini kui ajaloolase põhjalikud teadmised totalitaarsete režiimide orkestreeritud katastroofide kohta.

«Tankisti jutustatav lugu on küll fiktsioon, ent iga kirjeldatud sündmus on inspireeritud tegelikest oludest ja polnud harv juhus, kui mõnda aega pärast mõne teksti kirjutamist lugesime sarnasest, ent veelgi traagilisemast ja jälgimast ajaloolisest sündmusest neis laagreis,» ilmestab Fengarm teema hoomamatut ebainimlikkust.

Lisaks Tankisti püsiliikmetele teevad albumil kaasa ka külalisesinejad. Loitsu laulja Ahto-Lembit Lehtmets andis oma hääle refräänile kaheksandas palas «Purity Spiral». Albumi laiendatud CD-versioonil astub külalisena üles bändi endine kitarrist Ivo Laanelind, kelle virtuoosne mängustiil vürtsitab soologa 12. lugu «Xenos». Kogenud koorilauljad ja mõned Eesti metal-muusikud võtsid osa massiivse meeskoori salvestusest lugudel «The More Equal» ja «Commandant’s Orders».

Tankist on 2013. aastal loodud Eesti thrash-metal'i bänd, kelle vana kooli vaimust kantud stiil ei karda kõrvale kalduda varem käidud teedest. Esialgne toores otsekohesus valati juba 2017. aastal ilmunud esikalbumiga «Unhuman» hoopis uude vormi, kui tehti lähemat tutvust ekstsentriliste progressiivsete käikudega.

Tänavu 28. juunil nägi ilmavalgust ansambli teine kauamängiv «Forced Equal», mis ühendab idanaabri räigete repressioonide temaatika thrash-, death- ja black-metal'i räpaste tahkudega, millest läbi tõmmatud sünge klassika ja avangardi jooni.

Kuula Tankisti uut albumit ja telli laiendatud CD-versioon ansambli Bandcampi lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles