Arhitekt ja kunstnik Vilen Künnapu avab Tallinnas oma juubelinäituse

Kultuuritoimetus
Copy
Vilen Künnapu sõnul on maalimine ja arhitekti töö on sarnased, mõlemas on maagiat.
Vilen Künnapu sõnul on maalimine ja arhitekti töö on sarnased, mõlemas on maagiat. Foto: Madis Veltman/Postimees

Oma 75. sünnipäeva puhul avab arhitekt ja kunstnik Vilen Künnapu Haus Galeriis oma juubelinäituse.

Näituse avamine toimub 30. juunil kell 17:00 ning sinna on oodatud vaid registreeritud külalised. Oma tulekust tuleb teada anda hiljemalt 30. juuniks kell 14:00 aadressil haus@haus.ee.

75. sünnipäeva tähistaval juubelinäitusel eksponeerib Vilen Künnapu oma viimast maalide seeriat, mis on inspireeritud eranditult Tallinnast - linnast, mis on Künnapu elus mänginud keskset rolli ja mille ilme kujundamisele ta on läbi aastate kaasa rääkinud nii arhitektina kui ka kunstnikuna, esitades Tallinnast oma värvide energeetilisi nägemusi. Näituse on kunstnik pealkirjastanudki läbi Tallinnaga seonduva õnnetunde, mida võiks interpreteerida mitmeti. Poetiseerivalt ka ehk nii, et me ise oleme oma õnne pealinnaks.

«Minu õnne pealinn on loomulikult Tallinn, sest ma elan siin ja loon siin ka oma õnnelikku reaalsust. Oma maalidega püüan ma vabastada maailma pealesunnitud programmidest nagu šamaanid, kes maskides keerutades püüavad vabaneda inimkujust. Inimkuju kadumine on ühtlasi eelarvamuste kadumine, aidates meil näha tõelist, energeetilist reaalsust,» rääkis Vilen Künnapu oma loomingust.

«Käesoleva näituse värskes maaliseerias ilmneb Tallinna ekspressiivsus läbi lihtsate abstraktsete kujundite. Olen kohtunud selle müstilise linna vaimudega ja usun, et nad olid kohal ka minu juubelinäituse piltide maalimise ajal, mil ma erilise energiaga oma armastatud Tallinnale keskendusin. Usun headesse vaimudesse ja õnnelikku kunsti. Tunnistan Tallinna ja kogu Eesti erilist väge. Oleme nõidrahvas ja ma olen selle üle uhke,» tutvustas Künnapu oma tulevast näitust.

Kunstnik sõnas, et alustas joonistamist ja maalimist 16-aastaselt oma õpetaja Raivo Korstniku käe all, kes avaldas tulevasele kunstnikule suurt mõju. Hiljem mõjutasid Künnapud Lembit Sarapuu ja Giorgio de Chirico. Lõplikult avas mehe silmad aga tema poeg August Künnapu.

Vilen Künnapu on tuntud kultusliku arhitektina, kes hakkas maalimisega nähtavalt ja järjekindlalt tegelema vaid kümmekond aastat tagasi, ometi on visuaalkunst olnud paralleelrajaks tema arhitektiameti kõrval alati. Lisaks täna tuntud maalidele on Vilen teinud ka assamblaaži, kollaaži ja joonistusi. Märkima peaks tema kirjandustegevust ja eriti rõhutama pikaajalist tööd teeneka õppejõuna mitmetes Eesti ja Skandinaavia ülikoolides.

Künnapu atraktiivne, mitmekülgne ja talendikas natuur on siinses kultuuriruumis märgiline ja ka rahvusvaheliselt tähelepanu all. Künnapu julgeb liikuda omamoodi ja teistmoodi. Maalides on kunstnik intuitiivne ja energeetiline.

Vormiliselt tegeleb ta sama probleemikäsitluse ja töövõttestikuga nagu arhitektuuriski, loob oma isikupärast linna. Vileni maalid kujutavadki peamiselt linna, kus valitseb õnnelik naivism, puhtad lapselikud värvilahendused ja arhitektuuriline eklektika. Künnapu elustab oma stiilis ajastute piirideta ideeruume, kasutades linna ja eriti kodulinna Tallinnat märgilise inspiratsiooniallikana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles