Kunstihoone avab tundlikke teemasid puudutava näituse

Kultuuritoimetus
Copy
2022. aastal avatud Tallinna Kunstihoone Lasnamäe paviljonis toimub näitus «Hellalt hoia mind».
2022. aastal avatud Tallinna Kunstihoone Lasnamäe paviljonis toimub näitus «Hellalt hoia mind». Foto: Eero Vabamägi

Tallinna Kunstihoone Lasnamäe paviljonis avatakse 7. juulil kell 18:00 rühmanäitus «Hellalt hoia mind», mis käsitleb suhteid, hoolitsust, sotsiaalseid rolle ja vastutust, keelt ja rahvust, haavatavust ja vägivalda.

Osalevad kunstnikud Bas Jan Ader, Agnė Jokšė, Morta Jonynaitė, Sandra Kosorotova, Keiu Maasik, Maija Mustonen, Marko Mäetamm, Sarah Nõmm, Hanna Piksarv, Mark Raidpere, Elīna Vītola. Näituse kuraator on Siim Preiman.

«Eestis, mis on kolme taas iseseisva kümnendi jooksul liikunud jõudsalt võrdsema ja vabama ühiskonna suunas, on päevakorral keerulised ja vastakaid arvamusi tekitavad küsimused. Hirmu ja pahameelt tekitavad migratsioon, julgeolek ja toimetulek, looduskeskkonna häving ning muutuvad traditsioonid. Need Eesti elanikud, kes ise lõimumise osas initsiatiivi ei näita, eemalduvad üksteisest, mille üks tunnistaja on pealinnas Euroopa mõistes rekordkiirusel kasvav segregatsioon. Vahel näib, et pigem liigume teineteise mõistmisest üha kaugemale. Miks on vaja kriisi, et tunneksime naabris ära inimese? Kuidas saaksime üksteist leida varem, kuidas saaks selline hoolitsus saaks olla meie argipäeva osa?» räägib kuraator Siim Preiman.

Preiman lisab, et põles sellisest hoolivast utoopiast unistades läbi, aga tasahaaval korjas ennast jälle kokku, tutvudes kunstiteoste ja kunstnikega, kes isiklikust kogemusest lähtuvalt heidavad valgust kogemustele ja küsimustele, mis alati ei saa väärilist tähelepanu, või mida peetakse lausa tabuks.

Näitusel, mis suhestub Kunstihoone asukohaga Lasnamäel, konkreetseid vastuseid tõstatatud küsimustele veel ei ole, aga need ühises väärtusruumis hõljuvad teosed osutavad, et teadmised üksteise mõistmiseks ja edasi liikumiseks on käeulatuses.

«Juba mõnda aega olen järjepidevalt töötanud näituste kallal, mis ühel või teisel moel puudutavad kaasaegse ühiskonna valupunkte ja kitsaskohti ning püüavad natukenegi lahti sõlmida igikestvate üleilmsete kriiside pundart, et sellest saaks viivuks läbi paista mõni helge lootuskiir,» kommenteerib Preiman.

«Hellalt hoia mind» kuulub Kunstihoone kestvasse näitusesarja, mis pöörab erilist tähelepanu hea olemise võimalikkusele ja ökoloogilisele vastutusele kindla huku tingimustes. Näitusesari on institutsionaalne katse leida põletavate küsimuste käsitlemiseks eetiliselt sobiv platvorm, mistõttu on selle korraldamisel kaasaegse kunsti näituse standardretseptist välja jäetud kõik ühekordsed vahendid ja kasutatud ainult kohapealt leitud materjali nii vähe kui võimalik.

Näitus jääb avatuks 24. septembrini. Tallinnast liigub näitus edasi ka lõunanaabrite juurde.

Näitust saadab publikuprogramm, mis koosneb performance’itest, vestlustest ja töötubadest, kus käsitletakse hoolitsuse ja vastutuse küsimusi nii kunsti kui ka ühiskonna vaatepunktist. Lisaks käivitub suve jooksul toiduteemaline programm Korr-korr, mille raames toimuvad loengud ja ühiskokkamised loojate ning mõtlejatega, kelle töös on toidul eriline koht. Rohkem infot publikuürituste kohta leiab Kunstihoone kodulehelt.

Avamisnädalavahetusel on võimalus registreeruda Maija Mustoneni performance’is «Re-treat», kus iga osaleja saab kogeda hoolivat puudutust. Seanss kestab umbes pool tundi. Performance’itel on piiratud arv seansse, seetõttu on võimalus osalemise asemel neid ka kõrvalt jälgida. Näituse jooksul toimuvad performance’id kuupäevadel: 7. ja 8. juulil, 18- ja 19. augustil, 23. ja 24. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles