See on Kohtla-Järve uus avalik skulptuur. Mida see kujutab? (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Urmas Viigi skulptuur «Ohakas»
Urmas Viigi skulptuur «Ohakas» Foto: Allan Vool

Kohtla-Järve politsei- ja piirivalveameti ning päästeameti ühishoone peasissepääsu esisel alal on valmis saanud Urmas Viigi skulptuur «Ohakas». Roostevabast terasest valmistatud teos kujutab endast elujõulist soomustatud taime, mis toob linnaruumi sümpaatselt julge kunstilise lahenduse.

Riigi Kinnisvara ja siseministeeriumi korraldatud kunstikonkursi žürii hinnangul on koos betoonalusega neli meetrit pikk ja ligi kaks meetrit kõrge roostevaba terasest taies väga efektne. Kõikidest külgedest vaadeldav soomustatud ohakas mõjub ühishoone arhitektuuri taustal võluvalt.

Autor Urmas Viik kirjeldab tööd järgmiselt: «Skulptuur «Ohakas» on inspireeritud äärmiselt elujõulisest taimest – ohakast, mille käsitlusi leiab nii poeesiast kui ka piiblist. Taime turvavad piikjate otstega lehed. Korvõielise ohaka ülaosa on soomustatud ning lõppeb narmjate õitega. Selline kooslus annab taimele tuntavalt militaarse ilme. Kuigi ühishoone töötajate argipäev võib olla karmikoeline, siis skulptuur ei rõhuta seda ülemäära. Ohakas on asetatud rahumeelsesse «puhkeasendisse», lebades betoonist alusel. Pimeduse saabudes lisab mängulisust skulptuurist turritavatest torudes ja soomustest süttiv punaste valguslaikude lummav kogum.»

Võidutöö autor Urmas Viik on põneva käekirjaga rahvusvaheliselt hinnatud graafik, illustraator ja installatsioonikunstnik, endine kauaaegne Eesti Kunstiakadeemia graafikaosakonna kui ka Tallinna Ülikooli kunstiosakonna professor.

Kunstikonkursi võidutöö autorilt tellitava teose maksumus ilma käibemaksuta oli 60 000 eurot. Kaasaegsete töötingimustega siseturvalisuse ühishoone alustab Ida-Virumaal Järveküla tee 40 aadressil tööd 2023. aasta suve lõpus.

2011. aastal jõustus kunstiteoste tellimise seadus, mille järgi tuleb avalike hoonete ehitustööde maksumusest vähemalt ühe protsendi eest soetada kunstiteoseid. Kunstiteoste hinna ülempiir on alates 2021. aastast 110 000 eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles