Prestiižikal filmifestivalil esilinastub Eesti esimene kung-fu komöödia

Kultuuritoimetus
Copy
Eesti esimene kung-fu komöödia jõuab kinolinale juba detsembris.
Eesti esimene kung-fu komöödia jõuab kinolinale juba detsembris. Foto: Gabriela Urm

Rainer Sarneti uus mängufilm «Nähtamatu võitlus» valiti Šveitsis toimuva Locarno filmifestivali põhivõistlusprogrammi. Prestiižikal ja pika ajalooga festivalil toimub Rainer Sarneti linateose maailmaesilinastus.

Juba 1946. aastast alates toob Locarno filmifestival iga aasta augusti alguses oma publiku ette ning filmimaailma vaatevälja värske kinoparemiku. Locarno festival on Cannes‘i, Berliini ja Veneetsia festivalide järel tähtsuselt üks olulisemaid A-klassi filmifestivale Euroopas, mille rahvusvaheline võistlusprogramm annab ülevaate julgest, kaasaegsest autorikinost, kus veel avastamata talendid võistlevad õlg õla kõrval tunnustatud režissööridega. 

«Olen «Nähtamatu võitluse» üle väga uhke ja mul on hea meel, et saame seda juba üsna pea laiemale publikule näidata,» sõnas filmi produtsent Katrin Kissa.

Režissöör Rainer Sarneti loomingu hulka kuuluvad ka filmid «November» ja «Kuhu põgenevad hinged». Pildil on režissöör Rainer Sarnet ning näitlejad Ursel Tilk ja Ester Kuntu.
Režissöör Rainer Sarneti loomingu hulka kuuluvad ka filmid «November» ja «Kuhu põgenevad hinged». Pildil on režissöör Rainer Sarnet ning näitlejad Ursel Tilk ja Ester Kuntu. Foto: Iris Kivisalu

«Locarno kutse juures on eriti oluline hea ajastus – filmi valmimine on lõppjärgus ja seega jõuab ahjusoojana ka inimeste ette. Autorikino elujõud sõltub sageli maailma esilinastuse kohast ja ajast ning seetõttu tuleb mõnikord seda õiget avangut pikalt oodata. Locarno kutse annab filmile hea rahvusvahelise nähtavuse ja vabaduse lubada film liikuma nüüd ka teistele festivalidele, mis juba mõnda aega seda võimalust on oodanud. Samuti on hea meel, et see võimaldab meil «Nähtamatu võitluse» kodupubliku ette tuua kiiremini kui esialgu julgesime loota.»

Võistlusprogrammis esilinastuvad filmid jõuavad 8000-pealise publiku ette Locarnos Piazza Grandel, kuhu on paigaldatud üks maailma suurimaid vabaõhuekraane.

«Nähtamatu võitlus» on valminud Eesti-Kreeka-Läti-Soome ühistööna. See on kung-fu komöödia, mille tegevus toimub 1970. aastatel Nõukogude Liidus asuvas õigeusu kloostris. Tegemist on Sarneti järgmise mängufilmiga pärast paljude auhindadega pärjatud «Novembrit» (2017).

Peaosatäitja rollis on Draamateatri näitleja Ursel Tilk.
Peaosatäitja rollis on Draamateatri näitleja Ursel Tilk. Foto: Iris Kivisalu

Filmi peategelane on automehaanikust huligaan Rafael, kes sõjaväes olles satub NSVL-Hiina piiril kung-fu sõdalaste rünnaku alla. See on Rafaeli jaoks kui ilmutus – lendavad pikkade juustega hipihiinlased, musta riietatud kung-fu ässad, kelle transistorist kõlab Black Sabbath. Kõik see, mis on Nõukogude Liidus keelatud.

Tagasi kodus, tahab Rafael saada sama cool’iks kung-fu ässaks ja ta leiab selleks võimaluse kloostris, mis on tema jaoks samavõrra mässuline ja keelatud maailm Nõukogude Liidus, kus pikkade juustega, musta riietatud mungad oma võitlust peavad. Munga võitlus on aga nähtamatu, võidab see, kes on alandlikum. See paradoksaalne võitlus on täis koomikat, kiusatusi, usku ja armastust, kuid kõige rohkem rõõmu. See film on ood rõõmule.

Sarneti sõnul võivad koos eksisteerida pealtnäha vastandlikud asjad. Nali ja pühadus. Black Sabbath ja mungalaul. Popkultuur ja religioosne kunst, liberaalsus ja konservatiivsus, mäss ja alandlikkus. ««Nähtamatus võitluses» proovisime lapsemeelse lihtsameelsusega ühendada rock’n’roll’i ja pühaduse õigeusu jurodivõi vaimust kantud tobetõsiseks ülistuslauluks – kõiges võib peituda pühadus,» rääkis Sarnet.

«Nähtamatu võitlus» valmib nelja riigi ühistööna.
«Nähtamatu võitlus» valmib nelja riigi ühistööna. Foto: Gabriela Urm

Filmi loovmeeskonda kuuluvad stsenarist-režissöör Rainer Sarnet, operaator Mart Taniel, kunstnikud Jaagup Roomet, Mārtiņš Straupe (Läti) ja Evelyna Darzenta (Kreeka), kostüümikunstnikud Jaanus Vahtra ja Berta Vilispone (Läti), grimmikunstnik Anu Konze, monteerija Jussi Rautaniemi (Soome), helirežissöör Janne Laine (Soome) jpt. Filmi eriefektid luuakse Kreeka firmas Yafka.

2,7 miljoni euro suuruse eelarvega film on üles võetud Eestis, Kreekas ja Lätis. Tootjad on Homeless Bob Production (Eesti), White Picture (Läti), Helsinki Filmi (Soome) ja Neda Film (Kreeka). Filmi produtsent on Katrin Kissa. Filmi peategelast kehastab Ursel Tilk. Teistes rollides astuvad üles Ester Kuntu, Kaarel Pogga, Indrek Sammul, Maria Avdjuško, Tiina Tauraite, Mari Abel, Rein Oja, Rain Simmul jt.

Filmi rahastasid Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital ning Kultuuriministeerium. Samuti Kreeka, Läti, Soome filmifondid, Usaldusfond Tallifornia Eestist ning Flag Co. Ltd Jaapanist. Film on saanud toetust Euroopa kaastootmisfondist Eurimages ning Loov Euroopa MEDIA programmist.

Eesti ekraanidele jõuab film 7. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles