Veel üks Aasia riik kaalub uue «Barbie» filmi keelustamist

Kultuuritoimetus
Copy
«Barbie» näol on tegemist kõige edukama filmiga, mis on loodud ühe naisrežissööri poolt.
«Barbie» näol on tegemist kõige edukama filmiga, mis on loodud ühe naisrežissööri poolt. Foto: Warner Bros

Sel nädalal teatasid Vietnami võimud, et keelavad juulis esilinastuva «Barbie» filmi näitamise. Nüüd kaaluvad sama otsuse vastuvõtmist ka Filipiinide võimud.

Vietnami riiklik filmide hindamisnõukogu keelas riigis filmi näitamise, sest ühes stseenis on kujutatud kaarti, millel on näha nn «üheksa kriipsu joon» ehk mõttelised vööndid Lõuna-Hiina merel, mis on Hiina Rahvavabariik enda omaks tunnistanud. Mitmed Hiina naabrid, sh ka Filipiinid, neid alasid ei tunnista ning sama otsuse on vastu võtnud ka ÜRO rahvusvaheline kohus.

«Film on väljamõeldis, nagu ka «üheksa kriipsu joon». Meie kinodes peaks selgesõnaliselt hoiatama, et «üheksa kriipsu joon» on Hiina kujutlusvõime vili,» ütles Filipiinide senaator Risa Hontiveros.

Sarnased «üheksa kriipsu joone» kujutised on erinevates Aasia riikides probleeme tekitanud ka varem. Filipiinidel ja Malaisias keelustati eelmisel aastal Sony film «Unchartered». 2019. aastal keelasid Vietnam ja Filipiinid DreamWorksi animafilmi «Abominable» näitamise. 2021. aastal palusid Filipiinide võimud Netflixil eemaldada «üheksa kriipsu joont» näitavad episoodid sarjast «Pine Gap». Vietnam lahendas situatsiooni radikaalsemalt – riigis keelati sarja näitamine täielikult ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles