KUNSTI KAOTUS Kõrgelt hinnatud noor režisöör lõpetab filmitegemise

Kultuuritoimetus
Copy
Xavier Dolan «The Death and Life of John F. Donovan» filmivõtetel.
Xavier Dolan «The Death and Life of John F. Donovan» filmivõtetel. Foto: Lyla Films/ZUMAPRESS.com

Mitme Cannes'i auhinnaga pärjatud Kanada indie-filmirežissöör Xavier Dolan on teatanud, et kavatseb filmitööstusega lõpparve teha, tehes sellega ühtlasi lõpu kõrgelt tunnustatud režissöörikarjäärile, vahendab Far Out Magazine.

Endine lapsnäitleja kinnitas El Paisile antud intervjuus filmitööstusest lahkumist.

«Ma ei tunne, et tahaks kaks aastat pühenduda projektile, mida vaevalt keegi näeb,» selgitas Dolan. «Ma olen oma töösse pannud liiga palju kirge, et neid pettumusi kogeda. See paneb mind mõtlema, kas mu filmitegemine on halb, kuigi ma tean, et see tegelikult pole nii.»

«Ma ei saa aru, mis mõte on rääkida lugusid, kui kõik meie ümber laguneb,» väitis Dolan. «Kunst on kasutu ja kinole pühendumine, aja raiskamine...»

Dolani viimane mängufilm «Matthias & Maxime» ilmus 2019. aastal.

Juba 2022. aastal teatas Dolan, et soovib filmide tegemisest eemalduda. «Ma ei taha seda tööd enam teha. Olen väsinud,» ütles Dolan siis väljaandele Le Journal de Montréal. «Maailm on drastiliselt muutunud. Mina, selles maailmas, ei tunne ma enam tingimata vajadust lugusid rääkida ja iseendaga suhestuda.»

«Tahan võtta aega oma sõprade ja perega koosolemiseks,» lisas ta. «Tahan ühel päeval, kui mul on piisavalt raha säästetud, teha reklaame ja ehitada endale maale maja. Ma ei ütle seda üldse kurval moel. Ma tahan lihtsalt midagi muud, muid kogemusi.»

Dolan on kahe aastakümne jooksul lavastanud kaheksa mängufilmi, mis kõik esilinastusid Cannes'i filmifestivalil. Muu hulgas pälvis ta filmi «It's Only the End of the World» eest Cannes'i Grand Prix ning filmi eest «Mommy» žürii peapreemia. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles