ARVUSTUS Läti laulupidu annab Eestile silmad ette (14)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy

Finaal – liivi rahvalaul «Pūt, vējiņi!» Väljas on juba nii pime, kui juuli esimestel päevadel läheb. Taskulambid säravad nii publiku kui ka lauljate hulgas. Sõnadelt peaaegu lõbus kosjalaul, milles lätlased loevad välja palju enamat. Matīss Briedis ütleb, et laulu sõnum on, et keegi ei saa midagi meie tahtmise vastu peale sundida. Ma pole ise kunagi seda lugu nii tõlgendanud ja see seletab, miks on see Läti laulupidude lõpulugu. Õigupoolest seda rahvaviisi kanti ette ka kohe peo alguses instrumentaalvariandis.

Asi pole selles, et akna all pargis ühel paljudest ajutistest lavadest, otse Rainise monumendi kõrval, on alanud rahvamuusikaprogramm. Küsimus on selles, et õhtuselt kontserdilt saadud meeleliigutus pole veel lahtunud.

Ega ma päris kogemuseta tulnud Riiga. Mullu esines Eestis segakoor Latvia, keda Haapsalu toomkirikus kuulama juhtusin. Läti koori häälte kõla puhtus jättis tugeva mälestuse. Kuni eilseni lugesin seda oma elu üheks suurimaks muusikaelamuseks. Nüüd on selleks aga Läti kooride 21 000 häälega pidu tuliuuel laululaval.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles