ERMi ehtekunstinäitusele oodatakse Eesti ehte- ja metallikunstnike töid

Kultuuritoimetus
Copy
ERMis toimuvale näitusele oodatakse nii tegevkunstnike kui ka noorte talentide loomingut.
ERMis toimuvale näitusele oodatakse nii tegevkunstnike kui ka noorte talentide loomingut. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Sügisel avatakse Roman Tavasti, Eesti Rahva Muuseumi ja ehtekunstniku Kärt Summataveti eestvedamisel näitus Eesti ehtekunsti ajaloost, kuhu oodatakse Eesti ehte- ja metallikunstnike töid. Näitusel «Mets vastab, allikas kõnetab» antakse silmapaistvamale ehtekunstnikule välja Roman Tavasti nimeline stipendium.

«Näituse idee – uus rahvusliku juurega ehe – sündis vajadusest praeguses ajalises kontekstis, kaasaegsete probleemide ringis, mõtestada ja väärtustada eesti ehtekunsti,» sõnas tuntud ehtekunstnik ja näituse ellukutsuja Kärt Summatavet.

Tema sõnul on Eesti ehte- ja metallikunstnikud rahvusliku juure teemadel loonud teoseid erinevatel aegadel ning seda alati omanäoliselt ja kõrgel kunstilisel tasemel. «Meie hulgas on hulk suurte kogemustega kunstnikke, kes oma loomingus rahvakunsti mustreid ja keerukaid käsitöövõtteid osavalt kombineerivad. Meil on julgeid eksperimenteerijaid, vabalt universaalsete teemade tõlgendajaid ning inimese ja looduse vahekorra, väärtuste ja tuleviku sidujaid, keda ootame nüüd ka näitusele töid esitama,» lausus Summatavet.

Tema sõnul on ehtekunsti näituse «Mets vastab, allikas kõnetab» eesmärk anda põhjalik ülevaade Eesti kõrgtasemel ehtekunsti ajaloost ning selle tänastest tippteostest.

«Näitusele saavad esitada oma töid kõik eesti ehte- ja metallikunstnikud. Oodatud on nii päris uus, selleks näituseks valmiv, looming kui ka teemaga haakuvad teosed. Oodatud on loomingulised ideed, ehted, komplektid ja installatsioonid, mis on pühendatud pärandile ja looduskeskkonnale ning valminud viimase viie aasta jooksul,» kirjeldas Summatavet ning lisas, et oodatakse nii tegevkunstnike kui ka noorte talentide loomingut.

Silmapaistvamat ehtekunstiteost ootab stipendium

100. juubeliaastat tähistava kullassepaettevõtte Roman Tavasti tegevjuhi Eivor Maivälja sõnul antakse ERMi näitusega kooskõlas välja ka Roman Tavasti 20. stipendium teemal «Eesti rahvusliku ehte taastulemine». «Stipendiumi saaja valitakse välja juubeliaastaks loodavale ERMi ehtenäitusele oma töö esitajate hulgast. Parimad laekunud tööd jõuavad näitusele ning silmapaistvamat autasustatakse 1000-eurose stipendiumiga ja 500-eurose Tavasti kullassepa tööriistade ja väärismetallide poe kinkekaardiga,”» sõnas Maiväli.

«Roman Tavast on läbi aastakümnete Eesti väärismetall-toodete turgu eest vedanud - näitus võimaldab nii Tavasti kui ka Eesti tuntud ja tulevaste ehtekunstnike töid laiemale avalikkusele tutvustada,» lisab Maiväli.

Tööde esitamise tähtaeg näitusele on 4. septembril. Näitus on Eesti Rahva Muuseumis avatud perioodil selle aasta oktoobrist kuni järgmise aasta märtsini. Näituse kujundaja on lavastuskunstnik Mae Kivilo. Näitusele esitatud tööd osalevad ühtlasi Roman Tavasti nimelisel stipendiumikonkursil.

Roman Tavasti nimelist stipendiumi on välja antud 1998. aastast. Stipendiumi annab välja Eesti Rahvuskultuuri Fondi juurde loodud Roman Tavasti allfond. Näitusele saab oma töödega osalemiseks eelregistreeruda aadressil fond.romantavast.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles