Tahad näha mõõganeelajat? Tallinn Fringe Festival toob rahva ette sajad artistid

Kultuuritoimetus
Copy
Täna on ülemaailmne Fringe’i päev.
Täna on ülemaailmne Fringe’i päev. Foto: Darja Semennihina

Täna, 11.juulil, toimub ülemaailmne Fringe’i päev, millega tähistatakse ja toetakse ülemaailmselt Fringe festivale, ariste, loojaid, innovaatoreid, partnereid - kes kõik loovad ja hoiavad elus Fringe’i kultuuri maailmas.

 

Fringe sai alguse Šotimaalt, kui 1947. aastal maineka Edinburgh International Festivali korraldajad keeldusid lubamast kohalikel teatritruppidel osaleda. Nii otsustasid näitlejad korraldada ise omaenda festivali, Edinburgh Fringe’i, mille programm oli kureerimata ja millest võis osa võtta igaüks. Edinburgh Fringe’ist on nüüdseks saanud maailma suurim kunstifestival. 2022. aasta festivalil toimus üle 3000 etenduse ning müüdi üle 2 miljoni pileti.

Igal aastal toimub maailmas üle 350 Fringe festivali, millest üks toimub siinsamas Eestis – Tallinn Fringe Festival. Alates 2016. aastast veab seda Austraaliast pärit professionaalne tänavakunstnik Dan Renwick (kultuuriklubi Heldeke juht, Festivali TaDaa! ja Eesti Tsirkuse Kokkutuleku korraldaja). See eklektiline üritus esitleb kõige eesrindlikumaid ja uuenduslikumaid lühietendusi Eestist ja välismaalt. Fringe’i festivalilt võib leida absoluutselt kõiki kunstižanre alates tsirkusest, burleskist, kabareest ja komöödiast kuni muusika, tantsu, teatri ja nende žanrite kõikvõimalike segudeni.

«Meeletult äge on täna tähistada ülemaailmset Fringe'i päeva koos sõpradega üle kogu maailma! Hetkel oleme valmistumas Eesti kõigi aegade suurimaks Tallinn Fringe Festivaliks, kuhu on oodata sadu artiste, kelle hulgas on mõõganeelajaid, tsirkuse artiste, stand-up koomikuid, näeb burleski, teatrit, muusikat ja tantsuetendusi - kõik need artistid vallutavad suvel lõpus kuuks ajaks Tallinna. Me oleme väga põnevil!» rääkis Tallinn Fringe Festivali projektijuht Dan Renwick.

Sel aastal toimub Tallinn Fringe Festival seitsmendat korda, 18. augustist 18. septembrini. Festivali kõige eristuvaks osaks on kuraator protsess, Fringe'i puhul ei kureeri programmi mitte festival, vaid esinejad ja mängupaigad ise. See kindlustab rikkaliku esinejate ja etenduste valiku, pakkudes etendusi eri aladel tegutsevatelt ja oma karjääri igas etapis olevatelt kunstnikelt. Hetkeseisuga on festivalil 9 mängupaika ning sadu esinejaid 18 riigist, ning see arv iga päevaga kasvamas.

Tallinn Fringe Festivali korraldajaks on Fringe Festival OÜ. Tutvu 2023. aasta programmiga www.fringe.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles