Maestro Neeme Järvist esilinastub muusikaline portreefilm

Kultuuritoimetus
Copy
Uus muusikaline portreefilm maestro Neeme Järvist esilinastub Pärnus
Uus muusikaline portreefilm maestro Neeme Järvist esilinastub Pärnus Foto: Urmas Luik

Seni peamiselt operaatori ja produtsendina filme teinud Erik Norkroos on režissöörina pärast nelja-aastast tööprotsessi valmis saanud dokumentaalfilmi hiljuti oma 85. juubelit tähistanud legendaarsest Järvide dünastia esidirigendist Neeme Järvist.

Neeme Järvi on üks enim plaadistanud dirigente või koguni muusikuid maailmas. Tema nimi figureerib enam kui poole tuhande heliplaadi esikaanel, lisaks veel sadakond helikandjat, millel ta on üks paljudest tegijatest. «Kui sa mõtled väikselt, ei saa sa teha suurt muusikat,» ütleb selle kohta Neeme Järvi. Lisaks rahvusvahelisele haardele ning maailma mitme orkestri peadirigendiks olemisele on tal aga missioon kultuurisaadikuna.

Film jälgib rahvusvaheliselt tunnustatud ja rahva poolt armastatud Neeme Järvit tema viimase nelja aasta tegemistel nii Eestis kui ka Prahas, Viinis, Glasgows ja Ameerikas. Neeme olemust avavad tema perekonnaliikmed ja sõbrad ning temaga kontsertidel üles astunud muusikud Nicola Benedetti, Catriona Morison, Thomas Hampson, Joshua Bell jpt.

Äsja valminud filmis on oma loomingulise panuse andnud ka režissööri kauaaegne koostööpartner Kullar Viimne, helisalvestajana Mart Kessel-Otsa ning tegevprodutsendi ja toimetajana Heidi Pruuli. Filmi tootja on eelnevalt mitmeid portreefilme, nagu «Pärand. Anu Raud» ja «Toomas Edur. Mees muinasjutust», tootnud stuudio Umberto Productions.

Pärnus esilinastuv film on juba teine dokumentaalfilm, mis samade filmitegijate poolt tuuakse ekraanile sel suvel just Pärnus, mitte Tallinnas. Alles möödunud nädalal linastus Pärnu filmifestivali raames Kullar Viimse ja Erik Norkroosi ühistööna valminud dokumentaalfilm skulptor Aivar Simsonist. Eesti inimestele rohkem Seaküla Simsonina tuntud skulptori portreefilm «Põrgu katlakütja» tunnistati äsja lõppenud Pärnu filmifestivalil parimaks kunstifilmiks.

Mõlemad dokumentaalfilmid on valminud Eesti Filmi Instituudi, Eesti Kultuurkapitali ning Eesti Rahvusringhäälingu ühisrahastuse toel ning neid filme on peagi võimalik näha Eestimaa kinodes. Teleekraanile jõuavad filmid talvekuudel ETV kanalil.

«Neeme Järvi. Muusika üle kõige»

  • Esilinastus: Apollo Kino Pärnu 17. juuli 2023 kell 16.00

  • Filmi saab veel näha 18., 19. ja 20. juulil kl 16.00 Apollo Kino Pärnus

  • Pileteid müüakse ning on võimalik osta ainult internetis Fienta keskkonnas aadressil Fienta.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles