GALERII Pärnu Muusikafestival on jõudnud poole peale

Kultuuritoimetus
Copy

21. juulini toimuval ajaloo osavõtjaterohkeimal Pärnu muusikafestivalil on enamik muusikutest vähemalt korra laval käinud. Uus nädal toob rambivalgusesse eesti ja välismaised tippmuusikud, kuid festival lõpeb taas suurte orkestrikoosseisudega Järvi Akadeemia lõppkontserdil ja Pärnu Muusikafestivali kahel lõppkontserdil.

17. juulil toimub traditsiooniline Eesti Pillifondi varamut tutvustav gala, kus rariteetsetel viiulitel ja tšellodel soleerivad eesti tippkeelpillimängijad Katariina Maria Kits, Kaija Lukas, Robert Traksmann, Theodor Sink ja Leho Karin ning Eesti Festivaliorkestri kontsertmeister Florian Donderer. Õhtu jätkub öökontserdiga, kus duetti mängivad maineka Kuninganna Elizabethi konkursi laureaadid pianist Zee Zee (5. koht, 2013) ja tšellist Marcel Johannes Kits (3. koht, 2022). Öökontserdil musitseerivad ka Sha Katsouris ja Artur Podlesniy viiulitel, Andres Kaljuste vioolal ja Benjamin Nyffenegger tšellol.

18. juulil paneb Pärnu muusikafestivali raames loodud rahvusvaheliselt edukas Eesti Festivaliorkester oma mängijatest välja duod, triod, kvintetid, sektsetid ja septetid. Kammergalal astuvad publiku ette Triin Ruubel, Emma Yoon, Tuuli Talvitie, Lisanne Altrov, Benjamin Baker, Adela Bratu, Triinu Piirsalu, Sharon Roffmann, Grace Lee (viiulid), Liisa Randalu, Sandra Klimaite, Xandi van der Dijk, Sanda Zickgraf, Andres Kaljuste (vioolad), Theodor Sink, Marius Järvi, Benjanim Nyffenegger, Thomas Ruge, Mara Botmane (tšellod), Signe Sõmer ja Matthew Hunt (klarnetid), Alec Frank-Gemmill ja Paula Ernesaks (metsasarved), Maria Luisk (flööt), Martine Värnik (oboe) ning Mika Chang ja Kärt Ruubel (klaverid).

19. juulil toimub Järvi Akadeemia lõppkontsert. Laval on Järvi Akadeemia Noorte Sümfooniaorkestri suur orkestrikoosseis ning Järvi Akadeemia dirigeerimiskursuse noored dirigendid Valle-Rasmus Roots (Eesti), Nina Haug (Šveits), Xiaobo Hu(Hiina), Mateusz Gwizdalla (Austraalia), Jacobus De Jager (Lõuna-Aafrika Vabariik), Richard Octaviano Kogima (Brasiilia), Aku Sorensen (Soome) ja Kasper Joel Nõgene (Eesti). Kontserdi solist on Euroopa üks juhtivaid klarnetimängijaid Matthew Hunt.

20. ja 21. juuli Pärnu muusikafestivali kaht viimast kontserti dirigeerib Paavo Järvi ning kummalgi õhtul soleerib Eesti Festivaliorkestri ees üks nimekas solist. Prantsuse oboemängija, meie aja üks parimaid, François Leleux mängib esimesel lõppkontserdil. Euroopa ja Ameerika orkestritega arvukalt koos musitseerinud Türgi pianist Fazıl Say on Eesti Festivaliorkestri ees pühapäevasel lõppkontserdil.

Lisaks muusikalisele programmile algavad Pärnu festivali raames 18., 19. ja 20. juulil kell 16 Pärnu Apollo kinos dokfilmi «Neeme Järvi. Muusika üle kõige» linastused (18. juuli linastus on pensionäridele tasuta) ning 20. juulil kell 16 algab Pärnu kontserdimajas Järvi Sessions vol 4, kus Kristjan Järvi, Paavo Järvi ja Neeme Järvi arutavad teemal «Hirm vigade ees». Lisaks toimub 18. juulil kell 12 lastekontsert Ammende villas ning festivali ajal on Pärnu muuseum avatud iga päev kuni kella 20ni. Kõik Pärnu muusikafestivali kontserdid on jälgitavad ka Pärnu Muusikafestivali TV kaudu.

Pärnu muusikafestival on üks tuntumaid rahvusvahelisi klassikalise muusika festivale Eestis, mis ühendab Järvi Akadeemia ehk õpitoad noortele muusikutele, kõrgetasemelise kontsertprogrammi ja Paavo Järvi juhtimisel ja juhatamisel tegutseva Eesti Festivaliorkestri, mis on üles astunud kontserdimajades üle Euroopa, samuti esinenud BBC Promsil kontserdimajas Royal Albert Hall. Orkester esineb alati kord aastas kodupubliku ees Pärnus, Pärnu muusikafestivalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles