Tänavuse Lepo Sumera nimelise heliloomingu preemia laureaadiks kuulutati Age Veeroos

Kultuuritoimetus
Copy
Helena Tulve, Age Veeroos ja Paavo Järvi
Helena Tulve, Age Veeroos ja Paavo Järvi Foto: Tõiv Jõul

16. juulil anti Pärnu Muusikafestivalil Paavo Järvi ja Eesti Festivaliorkestri kontserdil helilooja Age Veeroosile üle Eesti Autorite Ühingu ja Eesti Heliloojate Liidu algatatud Lepo Sumera nimeline heliloomingu preemia.

Lepo Sumera nimeline heliloomingu preemia väärtustab autoristiili selget arengukaart, muusikalise mõtlemise mastaapsust ja kunstilist sügavust ühe helilooja loomingus. Preemia žüriisse kuulusid helilooja Helena Tulve, muusikateadlane Kerri Kotta ning elektronmuusik ja helikunstnik Tammo Sumera.

Age Veeroos on üks olulisemaid eesti kõlamodernistliku kammermuusika loojaid. 1990ndatel toimunud kõlamodernistlik pööre jäi oma radikaalsuses ilmselt täielikult hoomamatuks ka seda pööret esindanud olulisematele heliloojatele, kelle teoste vormiline külg maksis tollal endiselt teatavat lõivu traditsioonile. Kompromissitu otsijana on Age Veeroos uurinud aastakümneid seda, mida tähendab kõlast lähtuv kompositsioon ja lükanud tagasi kõik liiga ilmsed või mugavad lahendused. Selle tulemusena on sündinud haruldane tasakaal kõla ja vormi vahel.

Age Veeroosi muusikas ei pea kõla kohandama end etteantud vormilisele arhetüübile - end avastades, katsetades ja transformeerudes loob kõla ise vormi. Pealtnäha juhuslikest fragmentidest, muusikalisest Browni liikumisest sünnib kristallselge struktuur, mille terviklikkust on diskursiivse analüüsi kaudu keeruline sõnastada. See ei ole efektne muusika, kuid süvenenum tutvumine sellega võib olla transformeeriv kogemus.

«Age Veeroosi muusika loob tundliku omamoodi enigmaatilise kõlaruumi, milles pole kohta lihtsustamisel ega tühjal jutul. Isikupärast poeetilist väljendust toetab olulise kihistusena ka elektroonika, mille kasutamises on Age Veeroos eesti muusikamaastikul üks järjepidevamaid ja meelekindlamaid. Samuti on tähelepanuväärne helilooja panus uue põlvkonna loojate koolitamisse nii Heino Elleri koolis kui suvises Loomelaboris, mis on meie noorte heliloojate oluline taimelava,» kommenteerib Helena Tulve žürii otsust.

Age Veeroos lõpetas 1998. aastal Tartu Ülikooli saksa filoloogia erialal. 1993/1994 täiendas ta õpinguid kirjanduse alal Göttingeni Ülikoolis. Kompositsiooni õppis 1996–1998 Tartu Heino Elleri Muusikakoolis, 2006. aastal omandas magistrikraadi cum laude Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias Helena Tulve ja Eino Tambergi juhendusel ning 2005/2006 täiendas end Karlsruhe Kõrgemas Muusikakoolis Wolfgang Rihmi juures. Age Veeroos on läbinud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias ka doktoriõppe programmi, kraadi taotlemiseks on käsil veel uurimustöö poogenpillide sul ponticello rollist muusika kõlalistes protsessides.

Age muusikat on esitanud Ensemble Musikfabrik (dirigent Clement Power), Sinfonietta Rīga String Quartet, Slagwerk Den Haag, Eesti Riiklik Sümfooniaorkester (dir. Risto Joost), Hashtag Ensemble, Arditti Keelpillikvartett, Ansambel U:, Una Corda, Athelas Sinfonietta Copenhagen, Tallinna Kammerorkester (dir. Risto Joost), Eesti Filharmoonia Kammerkoor (dir. Paul Hillier), mitmed solistid Eestist ja mujalt. Tema teosed on kõlanud festivalidel Balti ja Eesti Muusika Päevad, ISCM World Music Days, Rahvusvahelisel Nüüdismuusika Festivalil Afekt jm.

2010. aastal pälvis Age koos 6-liikmelise meeskonnaga peavõidu Berliini Kaasaegse Ooperi (Zeitgenössische Oper Berlin) muusikateatri projekti konkursil Operare 2010 Ooper pealkirjaga «Grid» etendus 2011. aastal Berliinis). 2020. aasta sügisel nomineeriti löökpilliteos «Ma olen suur kuu su silmapiiril» Euroopa Heliloojate ja Laulukirjutajate Ühenduse (ECSA) 17. Euroopa Kaasaegsete Heliloojate Orkestri (ECCO) kontserdi rahvusvahelisele hääletusele. Teos osutus valituks ning kõlas 2021. aasta veebruaris Youtube’i ülekandes ansambli Slagwerk Den Haag liikme Joey Marijs’ esituses.

Lepo Sumera nimelise heliloomingu preemia kandidaate esitasid žürii liikmed. Laureaat selgus žürii arutelus. Varasemad laureaadid on olnud Tõnu Kõrvits, Helena Tulve, Toivo Tulev, Jüri Reinvere, Galina Grigorjeva, Ülo Krigul, Tatjana Kozlova-Johannes. Preemiat antakse üle 2016. aastast.

Auhinnaga kaasneb rahaline preemia 4500 eurot, mille on välja pannud Eesti Autorite Ühing ning Eesti Heliloojate Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles