RAAMAT Maffiariigi poolt jälitatu eluohtlikud seiklused Euroopas ja Ameerikas (1)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Poliitiline aktivist ja ärimees Bill Browder. 
Poliitiline aktivist ja ärimees Bill Browder. Foto: TOLGA AKMEN

Bill Browderi raamat «Arestimiskäsk» kirjeldab ameerika-briti ärimehe aastatepikkust võitlust vene rahapesijate, mõrvarite ja korrumpeerunud ametnikega – ühesõnaga Venemaa riigivõimu tippude ja nendele lähedaste isikutega.

Bill Browder on üle tosina aasta pühendanud oma advokaadi Sergei Magnitski nime põlistamisele, kes mõrvati Moskvas vanglas võimude korraldusel. Tema algatatud Magnitski nimekiri oli raamatu kirjutamise ajaks 2021. aastal saanud seaduse jõu juba 34 riigis. Selles nimekirjas on mitte ainult Venemaa korrumpeerunud ja isikuvastastes kuritegudes süüdistatavad ametnikud ja organisatsioonid, vaid ka teiste riikide samasugused isikud.

Poolteist aastat kestnud hävitussõda Ukriana vastu on veenvalt näidanud, kui õigus on olnud Browderil ja paljudel teistel, kes on hoiatanud maailma Venemaalt ähvardava ohu eest. «Arestimiskäsk» näitab veenvalt, et see riik polegi nagu päris riik, kus on mingi õigussüsteem, võimu teostavad ja vastastikku kontrollivad avalikud institutsioonid, vaid maailma suurim kurjategijate kamp, kes valitseb suurimate loodusressurssidega riiki paadunud kurjategijate reeglite järgi. See ongi võimalik vaid Venemaal, kus eksisteerib selline inimrühm, keda nimetatakse seaduslikeks varasteks, kelle meetodiks on teisi vargaid juhtida ja elanikkonda hirmutada «mõistete abil» –​ po ponjatijam.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles