GALERII Viimsi Artiumis esietendub Elmo Nüganeni uuslavastus «Dissonantsed»

Kultuuritoimetus
Copy

20. juulil esietendub Viimsi Artiumi suures saalis Elmo Nüganeni uuslavastus «Dissonantsed». Tom Stoppardi näidendil «Every Good Boy Deserves Favour» põhinev lavastus räägib loo dissidendi saatusest totalitaarses ühiskonnas.

Milline on dissidendi saatus? Mida teeb režiim teisitimõtlejaga, keda pole võimalik murda ega vaigistada, inimesega, kes on orkestreeritud ühiskonna jaoks nagu läbitungiv dissonantne heli. Poliitvang pannakse ühes Venemaa vaimuhaiglas kongi jagama hullumeelse trianglimängijaga, kes kujutab ette, et tema käsutuses on orkester.

«Millist erakordset vaprust ilmutavad üksikud inimesed totalitaarses ühiskonnas. Trotsides vanglaid, vaimuhaiglat ja piinamisi, nõudes inimese põhiõigusi. Nad olid vabad inimesed, mitte orjad. See lugu räägibki sellistest inimestest nagu Lagle Parek, Mart Niklus, Anna Politkovskaja, Aleksei Navalnõi ja paljud teised,» ütles lavastaja Elmo Nüganen.

Tom Stoppardi vaimukas ja tänases kontekstis teravalt lõikav tekst, André Previni sümfooniliselt värvikas ja painav muusika. Teose teeb eriliseks see, et ta koosneb kirjanduslikust tekstist ja muusikalisest partituurist, mis on mõeldud esitamiseks näitlejatele ja orkestrile.

Laval on Jan Uuspõld, Peeter Tammearu, Priit Võigemast, Tõnu Kaljuste, Kadri Voorand, Timotheus Tats / Tobias Tark ja Tallinna Kammerorkester.

Autor Tom Stoppard, muusika André Previn, lavastaja Elmo Nüganen, kunstnik Kristjan Suits, muusikajuht ja dirigent Tõnu Kaljuste. Esietendus 20. juulil Viimsi Artiumis.

Lavastus valmib Nargenfestivali, Viimsi Artiumi ja Tallinna Filharmoonia koostööna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles