Suurel ja mainekal festivalil osaleb ka Eesti ooperilaulja

Kultuuritoimetus
Copy
Ooperilaulja Aile Asszonyi
Ooperilaulja Aile Asszonyi Foto: Sander Ilvest

Saksamaal toimuval mainekal Bayreuthi muusikafestivalil astub paljude seas lavale ka Eesti sopran Aile Asszonyi.

Asszonyi astub Gutrune rollis lavale Richard Wagneri ooperis «Götterdämmerung». Etendused toimuvad 31. juulil, 10. augustil ja 26. augustil Bayreuthi festivaliteatris.

Aile Asszonyi lõpetas 1999. aastal Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, aastal 2002 sai ta magistrikraadi. Ta täiendas ennast muu hulgas Itaalias Carlo Bergonzi eraakadeemias. Aastatel 1995–1998 laulis ta Eesti Filharmoonia Kammerkooris, aastal 2000 tegi debüüdi ooperilauljana.

Aile Asszonyi on esinenud Estonia ja Vanemuise ooperites, Viini Kammerooperis, Moskva Uues Ooperis, Grazi ooperiteatris, Bonni ooperiteatris, Amsterdami Concertgebouws ning paljudes Euroopa kontserdisaalides ja festivalidel. Aastal 2004 oli ta Belgias peetud Kuninganna Elisabethi konkursi finalistide hulgas.

Ta on töötanud koos dirigentide Jüri Alperteni, Daniel Hoyem Cavazza, José Cura, Olari Eltsi, Mihhail Gertsi, Risto Joosti, Neeme Järvi, Paavo Järvi, Tõnu Kaljuste, Eri Klasi jpt. Asszonyi elab oma abikaasa ja pojaga Hollandis.

Bayreuthi festival on Saksamaal Bayreuthi linnas toimuv muusikafestival, kus esitatakse 19. sajandi saksa helilooja Richard Wagneri oopereid. Esimene festival leidis aset 1876. aastal ning ajaga on see kujunenud tähtsaks traditsiooniks. Tegemist on väga suure ja maineka üritusega, kuhu piletite saamiseks tuleb tihtipeale järjekorras oodata aastaid. Piletihind varieerub sõltuvalt istmekohast 11 eurost 459 euroni.

Täpsemat infot festivali, esinejate ja piletite kohta leiab SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles