Kallimaga koonduslaagrisse: skandaalne Bollywoodi film pilkab Auschwitzi (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Filmi «Bawaal» reklaamklipis näitakse jageleva paarikese saabumist Auschwitzi
Filmi «Bawaal» reklaamklipis näitakse jageleva paarikese saabumist Auschwitzi Foto: Kuvatõmmis

India filmitööstus Bollywood teeb igal aastal üle tuhande filmi, kuid nende seast on eriti terava tähelepanu alla langenud kuulsa režissööri Nitesh Tiwari uus romantiline film «Bawaal». Seda põhjusel, et film kasutab kohatult Auschwitzi romantiliste suhete metafoorina. Nüüd nõutakse «Bawaali» eemaldamist Prime Video platvormilt, vahendab The Guardian.

Filmi «Bawaal» peategelaseks on ajalooõpetaja, kelles tekitab piinlikkust abikaasa epilepsia. Nad otsustavad võtta ette reisi Euroopas ning külastada ajaloolisi Teise maailmasõja mälestuspaiku, justkui võiks see tülli sattunud noored teineteisele uuesti lähemale tuua.

Nii filmikriitikud kui juudiühendused on tõstatanud küsimuse, kas peategelaste külastusi kõige õudsematesse holokaustiga seotud kohtadesse on filmis sobivalt näidatud. Isegi filmi reklaamklipp viitab «sõjale seespool» ning ühel hetkel läheb paarike Auschwitzi. 

Ühes must-valges fantaasiastseenis kujutatakse paarikest gaasikambris, kus nad on triibulistes pidžaamades. Naispeategelane ütleb: «Me oleme kõik natuke Hitlerid, või mis?», viidates sellele, et inimesed ei ole kunagi täielikult rahul. Samuti lausub üks peategelastest: «Iga suhe peab läbima oma Auschwitzi.»

Simon Wiesenthali keskus, Juudi inimõiguste kaitsmisega tegelev organisatsioon, on nõudnud Amazonilt filmi eemaldamist oma voogedastusplatvormilt Prime Video, kuid Amazon ei ole sellele veel vastanud. Filmi on tabanud ka negatiivsed arvustused, mis süüdistavad filmi Hitleri normaliseerimises.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles